28 de gener del 2020

LA DIETA GREGA

L'alimentació dels grecs era generalment sana i estava composta generalment per cereals. Mentre que la gent pobra i la rica tenien dietes completament diferents. Els pobres menjaven farinetes d'ordi, plantes salvatges o també d'altres com l'ortiga o la malva i ocells. Generalment menjaven poca carn o peix. En canvi el rics gaudien de molta carn o peix i dels aliments exquisits que els cuiners els preparaven. La cocció dels plats era igual que la d'avui en dia; els aliments els bullien, els rostien o els fregien fent servir d'oli d'oliva i també feien servir salses. El gust i l'olor dels aliments era exòtic empleant moltes espècies als aliments, ja que el fet de fer-ho, indicava poder econòmic perquè aquestes espècies s'havien d'importar dels països estrangers. Aquest també és un fet que ha influït en el menjar modern del territori grec.

En aquella època, els cuiners eren famosos coneguts per la seva especialitat a tot arreu i a més tenien un alt estatus social.

També, moltes de les tècniques que feien servir per conservar els aliments ens han vingut influenciades avui en dia, com per exemple conservar els aliments en oli, vinagre o vi, o assecat.

Els àpats

La dieta grega estava composta generalment per tres àpats:

L'esmorzar
Es menjava generalment pa de civada o de cereals sucat amb vi i era lleuger.

El dinar
Es donava el migdia. Era senzill com l'esmorzar.

El sopar
Era el moment més important del dia. Es reunia els familiars juntament amb convidats (a vegades) per menjar tot tipus d'aliments exquisits com ara peix o la carn. Al sopar destacaven sobretot els aliments com ara les carns d'animals de caça o aus, mol·luscs i marisc... i sempre de qualitat.

D'aquesta gran reunió per menjar també se'n denominava "simposi" que traduït significa "reunió de bevedores" però és el que nosaltres ens referim com a banquet

A l'hora de menjar
Durant el simposi, els grecs menjaven estirats a la sala més luxosa de tota la casa. Cada convidat disposava d'una espècie de llit d'on menjaven directament. S'estiraven de costat. Mentre menjaven gaudien d'espectacles de música, balls o també jocs. Finalment es feien libacions i pregàries als déus. Era inevitable consumir vi.


Ambient durant un sopar
Menjaven amb els dits, tot i que disposaven de ganivets per tallar la carn o de culleres per beure les sopes. Una copa anomenada "kílix", era molt utilitzada durant els banquets grecs.

                                                  Copa kílix

Carla Erra  
1r Batx

2 comentaris:

Paula Torras ha dit...

Em sorprèn que pel que nosaltres és essencial i sa, com ara la carn i el peix, ells en consumien molt poc. És interessant veure i conèixer com gaudien dels moments en família, i l'honor que li donaven a aquest moment del dia. Bona feina!

Anònim ha dit...

Se'm fa estrany veure que els grecs menjaven estirats. És a dir, sabia que no tenien cadires però si llits als àpats, però em pensava que només estaven estirats quan gaudien dels espectacles. La meva pregunta és: Els que no disposaven de tants luxes, els pobres, també menjaven de la mateixa manera? És a dir, també menjaven estirats a sofàs, mentre gaudien d'un entreteniment?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts