5 de desembre del 2019

EL MITE DE MEDUSA

Medusa (que en grec significa "guardiana" o "protectora"), va ser un ésser mitològic capaç de convertir en pedra tots aquells que s'atrevissin a mirar-la directament als ulls. 
Medusa fou decapitada per Perseu (heroi i fill de Zeus i Dànae). Aquest va estar utilitzant el seu cap com una arma de guerra, fins que finalment va acabar lliurant el cap a la deessa Atena, i aquesta el va col·locar al seu escut, l'ègida. 
Michelangelo Merisi da Caravaggio, 1597
El mite de Medusa:
Eren tres germanes, les gorgones: Esteno, Euríal i Medusa. Aquestes eren les filles de Forcis (déu marí) i Ceto (deessa marina), tot i que també hi ha llegendes que diuen que són filles de Tifó i Equidna (dos monstres). El cas es que aquestes eren monstres ctònics que provenien del món arcaic. 

Medusa fou una dona mortal molt bella, tant era la seva bellesa que Posidó, déu del mars va quedar enamorat d'ella, aquest no descansa fins a satisfer el seu desig en contra de la voluntat d'ella, en el temple d'Atena.  
La deessa Atena es va sentir molt ofesa per aquest fet, així va ser que va decidir castigar Medusa. Els seus cabells es van tornar en unes estranyes serps, els seus ulls plens d'intensitat, tant que si els mires fixament acabaràs convertit en pedra. Es va convertir en un estrany monstre. 
Atena es va adonar que el càstig no era suficient, així va ser que va enviar Perseu a tallar el cap de Medusa. Després que Perseu lliurés el cap a Atena, aquest va ser col·locat a l'escut d'Atena i es va convertir en un instrument per atemorir als enemics. 


Eduardo Schwindt, "Jazmín"

Altres versions del mite de Medusa: 

1. Es deia que en realitat Medusa era la reina d'un territori situat a prop del llac Tritònide, a Líbia. I la seva mort va causar una campanya militar en contra de Perseu. 
2. Una altre versió afirma que en el desert de Líbia s'amagava un grup de salvatge (en el qual es trobava Medusa), aquest mite diu que Medusa atacava a tota la gent del voltant del llac Tritònide, fins que Perseu la va assassinar. 



Dades interessants de Medusa: 
  • Moltes de les històries diferents sobre Medusa, ressalten que aquesta estava embarassada de Posidó. 
  • Medusa fou l'única de les tres germanes que era mortal. 
  • Les serps i els escorpins del desert es diu que van sortir del cap de Medusa.
Judit Contreras
1r Batx

3 comentaris:

Carla Erra ha dit...

Trobo a Medusa un dels personatges més curiosos de la mitologia grega. Especialment perquè el fet que es convertís en aquest horripilant monstre no va ser culpa seva. D'altra banda també trobo molt interessant que hagis posat curiositats sobre Medusa!
Bona entrada!

Meryem Merimi ha dit...

Molt bona entrada! Una curiositat que he trobat és que hi han hagut adaptacions d'aquest mite, per exemple, segons explica Pausanias (geógraf i historiador grec) en el llibre II de "la Descripció de Grècia", dedicat a Corint, el mite de Medusa és una versió novelada de la història d'una reina qui, després de la mort del seu pare, hauria recollit ella mateixa el ceptre, governant als seus súbdits prop del llac Tritonide, a Líbia.

Ingrid Tornamira ha dit...

Em sorprèn molt el fet que Medusa fos castigada per una cosa que no fou culpa seva, i el fet que Atenea no tingués prou amb haver-la convertit en monstre i fes que la matessin. També trobo interesant que el significat de Medusa sigui "protectora" ja que, per dir-ho així, ella no ho era.
Molt bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts