ELS 12 TREBALLS D'HÈRACLES

Hèracles

ELS DOTZE TREBALLS

1.- El lleó de Nèmea
Hèracles va escanyar amb els seus braços el terrible lleó de Nèmea, que ningú aconseguia caçar perquè era invulnerable a qualsevol arma. Li va arrencar la pell i se la va posar damunt les espatlles com a abric. El lleó es va convertir en la constel·lació de Lleó.


El lleó de Nèmea, Liebig
2.- L'Hidra de Lerna
L'Hidra era un horrorós monstre que respirava foc, tenia el cos d'un lleó i nou caps de serp. Hèracles, juntament amb Iolaus, va ser capaç de matar-lo, però no va ser fàcil. Cada vegada que tallava un cap, en creixien dos més al seu lloc. Així doncs, cada vegada que tallaven un cap, segellaven la ferida amb foc per evitar que es recuperés.
Hèrcules lluita contra l'hidra de Lerna, Francisco de Zurbarán

3.- El senglar d'Erimant
Després de buscar-lo durant hores, Hèracles va caçar un enorme senglar dels boscos d'Erimant i el va portar viu a Euristeu, el qual es va amagar en un calder en el moment que el semidéu va entrar al seu palau amb el senglar sobre l'espatlla.
Hèrcules i el senglar d'Erimant, Franciso de Zurbarán

4.- La cerva de Cerínia
Euristeu va ordenar Hèracles portar-li viva aquesta cerva, que tenia peülles de bronze i banyes d'or. Després de buscar-la durant dies, la va trobar i la portà a palau.
Hèracles i la cerva de Cerínia, autor desconegut

5.- Les aus del llac Estímfal
Euristeu va ordena el semidéu que fes fora a unes aus de bec, urpes i plomes de bronze que atacaven homes i bestiar del llac Estímfal. Així doncs, Hèracles va fer sonar uns címbals de bronze, els va fer aixecar el vol i amb un arc els va caçar.
Els ocells del llac Estimfal

6.- Els estables d'Augias
Tots els dominis d'Augias, rei d'Èlida, estaven coberts dels excrements dels seus immensos ramats de vaques, excrements els quals eren verinosos. Hèracles ho va netejar tot desviant dos rius (Alfeu i Peneus) perquè les seves aigües s'ho emportessin tot.
Els estable d'Augias, José Barea
7.- El toro de Creta
El toro del rei Minos que Posidó va fer embogir i es va convertir en Minotaure, corria per arreu de l'illa de Creta, devastant-ho tot. Hèracles el va dur viu a Micenes, on després el va alliberar.
Hèrcules i el toro de Creta, Francisco de Zubarán

8.- Les eugues de Diomedes
El rei Diomedes habia ensinistrat a les seves eugues per menjar carn humana i Hèracles havia de portar-les a palau. Quan va arribar a Tracia, va deslligar a les eugues i les va portar fins al rei, que se'l menjaren. Després, Hèracles les va calmar, els va cosir la boca i les portà fins a Euristeu.
Hércules y les eugues de Diomedes. Detall del mosaic dels dotze treballs d'Hèrcules que es troba a Llíria (València, Espanya).
9.- El cinturó d'Hipòlita
Euristeu volia regalar-li a la seva filla el cinturó d'Hipòlita, reina de les Amazones, un temible grup de guerreres. Hipòlita va quedar impressionada amb Hèracles i estava disposada a lliurar-li el cinturó, però Hera, que encara menyspreava el semidéu, va aparèixer entre les Amazones i va dir que algú volia robar a la reina. Les guerreres es van enfrontar a Hèracles , però aquest no sabia que la deessa havia interferit, per tant va pensar que era un complot d'Hipòlita per matar-lo i no donar-li el cinturó. Així doncs, ell matà les Amazones, Hiòlita inclosa, i li robà el cinturó.
Batalla entre Hèrcules i les Amazones, Luca Cambiaso

10.- Els bous de Gerió
Hèracles havia d'anar a occident a robar els bous de Gerió, un monstre de tres caps que tenia immensos ramats a una illa prop de l'Hades. Dit i fet: va anar a occident i, després de matar a Gerió i passar l'estret de Gibraltar, on aixecà les Columnes d'Hèracles, conduí els ramats per les costes del Mediterrani fins a dur-los a Euristeu.
Hèrcules venç al rei Geríon, Francisco de Zubarán

11.- Capturar a Cèrber i treure'l de l'infern.
Hèracles havia de portar a Cèrber, el gos de tres caps que vigilava les portes de l'inframón. El semidéu li demanà a Hades si podia marxar amb Cèrber. El déu li contestà que sí, però si podia sotmetre al gos amb les seves pròpies mans. Hèracles va tenir èxit i es va penjar Cèrber a l'esquena, així que va marxar de l'infern i portà la bèstia a palau.
Hércules y el Cancerbero, Francisco de Zubarán

12.- Les pomes d'or del jardí de les Hespèrides
Havia de robar les pomes de les nimfes vespertines, les Hespèrides. Quan trobà el seu jardí, va trobar el tità Atles sostenint el cel. Com Hèracles no podia adquirir les pomes per si sol, li va demanar ajuda al tità, que va accedir. Hèracles, doncs, havia d'aguantar el cel mentre Atles agafava les pomes, però quan les recollí i Hèracles li tornava el cel, el tità es va adonar que no volia aguantar-lo més. El semidéu el va enganyar per a què li donés les pomes, dient que es quedaria per substituir la seva feina però que primer necessitava que tornés a aguantar el cel. Quan aquest li tornà les pomes i agafà de nou el cel, Hèracles se'n va anar corrents.

Autor desconegut

Evelyn Gilberte 
2n Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha semblat molt interessant. Voldria afegir que al originalment només se li havien encarregat 10 treballs a Heràcles. Tot i això, durant l'assassinat d'Hidra va ser ajudat pel seu cosí, i va ser pagat per netejar els estables de d'Augias, per tant Euristeu no va comptar-los i va afegir-ne dos treballs més.
QUET ha dit…
Em dic Enric, he escrit el llibre Hèracles, fill de déu on s’hi expliquen fil per randa totes les aventures d’Hèracles; tots els seus treballs, amb el mínim detall. Si us interessa el tema podeu donar-hi un cop d’ull:

https://www.lulu.com/shop/enric-peres-i-sunyer-and-carles-roman-pinar/h%C3%A8racles-fill-de-d%C3%A9u/paperback/product-2ppkpg.html?q=h%C3%A8racles%2C+fill+de+d%C3%A9u&page=1&pageSize=4

Espero que us agradi...com a mi.
Enric.-

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES