16 d’octubre del 2019

NEPTÚ

Posidó, Neptú en llatí. És fill de Cronos i Rea. I també germà de Júpiter i  Plutó.
És el déu del mar, dels oceans i dels llacs, que consistia en protegir els navegants, tot i que com que també era el déu dels terratrèmols, se'l coneixia com el "sacsejador de la terra".
Una cosa a destacar de Neptú és que l'estat del mar sempre  depenia del seu estat d'ànim, i a causa d'això alguna vegada provocava  naufragis o tempestes bastant fortes i no protegia els navegants, cosa que  era el seu deure.
Una altre curiositat sobre ell, és que porta el nom del planeta blau Neptú.
Antigament Neptú era el déu del cel.
A Posidó se'l sol representar com un home forçut, barbut i amb una eina anomenada trident.

           Font de Neptú,  Barcelona, 1826. Adrià Ferran        


Els seus atributs més importants són el trident i el cavall aquàtic.La roba amb la qual vestia no cridava molt l'atenció, però la seva personalitat i el ser conegut com "el sacsejador de la terra " ja ens diu que és un déu molt poderós.
Quan es volia desplaçar a algun lloc ho feia mitjançant un carro tirat de cavalls aquàtics o bé amb una quadriga impulsada per dofins.
Un dels seus mites més importants va ser el de la disputa per la protecció de ciutats.
El mite més rellevant és el de la disputa amb Atena per la ciutat d'Atenes, en el qual Neptú va ser el primer en fer-se seva la ciutat, però no ho va aconseguir, ja que l'únic que va saber fer va ser donar un cop amb el seu trident, i va començar a brollar aigua salada, i això no va agradar massa als ciutadans.
Després va aparèixer Atena i va oferir una olivera als ciutadans, que no només seria bonica, sinó que donaria aliments com fusta o oli.
Finalment els ciutadans trien a Atena com a patrona.
Posidó vivia en un regne de castells daurats.
Sobre la seva vida sentimental sabem que estava casat amb Amfítrite, tot i que abans d'ella hi van haver unes quantes deesses i nimfes  més amb les qui va tenir fills com per exemple amb "Salàcia" que va tenir tritons, que eren monstres del mar.
Aconseguí l'amor d'Amfítrite li va costar molt,ja que la deessa al principi li va dir que no i es va amagar amb una serralada anomenada Atles,però un dofí la va anar a cercar i la va  trobar i així es com la  convèncer perquè li  digués que sí.   
És un dels déus qua va lluitar per alliberar el món de les mans del seu pare, Cronos.

Anna Martí 
1r Batx

6 comentaris:

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada interessant. També m'agradaria afegir que malgrat Neptú era el déu dels mars, no va ser ell qui va crear el mar i la vida marina, sinó que van ser els déus Ponto i Talasa.

Judith Rodríguez ha dit...

Neptú és un deu que destaca per diversos fets, però cal esmentar que va ser qui va crear el cavall com a ésser, a través de l'espuma del mar. Neptú va obsequiar als humans amb aquesta criatura i, a partir d'aquí, l'animal va passar a ser un símbol representatiu del deu.
Molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

És curiosa l'etimologia del nom de Neptú a la mitologia grega, és a dir, Posidó. I és que "posis" vol dir "mestre/amo" i "dawon" significa "aigua", per tant, "mestre de les aigües". Bona feina!

Judit Contreras ha dit...

Una entrada molt interessant! El que no sabia sobre Neptú era que antigament va ser el déu del cel, molt curiós!

Paula Torras ha dit...

Neptú va tenir diversos temples. L'han relacionat amb Posidó, que era el déu grec dels oceans. La seva influència principal era la de la fertilitat terrestre i l'aigua. Bona feina!

Anònim ha dit...

Ha estat interessant saber que Neptú es el nom en Llatí de Posidor, també m’ha agradat saber que abans de ser el Déu del mar, era el Déu del cel. Tot hi això, m’agraderia afegir que no va ser Posidor qui va crear el mar, sinó que va ser el Déu Ponto.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts