8 d’octubre del 2019

LLEGENDA DE RÒMUL I REM

La història comença amb el rei d'Alba Longa (una ciutat de Laci), anomenat Numitor que va ser destronat pel seu germà Amuli. Aquest el va expulsar de la ciutat i va matar a tots els seus fills (mascles), excepte a la seva única filla: Rea Sílvia. Per tal que la filla del seu germà no tingués fills, la va obligar a convertir-se en sacerdotessa de la deessa Vesta, per així seguir essent verge durant tota la seva vida. Si no tenia fills, ell podia seguir mantenint-se en el poder.
Un dia mentre Rea Sílvia dormia, el déu de la guerra Mart, la va veure i com que li va agradar la va violar. Es va quedar embarassada de dos bessons que quan van néixer, els va anomenar Ròmul i Rem.
Mart i Rea Sílvia, Pedro Pablo Rubens, 1617

Ja nascuts Ròmul i Rem, Amuli se'n va assabentar i va manar capturar a Rea Sílvia i enterrar els bessons vius. Però va encarregar aquesta missió a un servent que no tenia valor per matar-los, i en lloc d'això els va abandonar en la vora del riu Tíber (sense el coneixement d'Amuli). Va ser el mateix el riu el que va conduir aquests bessons cap a la lloba Luperca. Aquesta lloba els va alimentar fins que un dia els va trobar un pastor que es deia Fàustul i els va criar amb la seva dona en secret. Quan aquests bessons van convertir-se en adults, el pastor i la seva dona van decidir dir-los quina era la seva vertadera identitat, és a dir, qui eren. Al saber tota la història, els bessons van decidir acabar amb Amuli i retornar-li el tron al seu avi, Numítor. 

Luperca, d'Antonio Pollaiuolo
Quan ja va tornar en el tron el seu avi, van decidir fundar la seva pròpia ciutat en la zona on van ser alletats per la lloba, d'aquí on comença la primera disputa entre els bessons, ja que Ròmul volia fundar Roma a la muntanya Palatí i Rem en la muntanya Aventino. Finalment, Ròmul va marcar les limitacions de la seva ciutat, i va jurar que qui traspassés el límit el mataria. Rem li va fer cas omís: es va burlar d'ell, va traspassar el límit i Ròmul el va matar tal i com havia jurat. D'aquesta forma es va convertir en el primer rei de Roma el 21 d'abril del 753 aC. 


Meryem Merimi
1r Batx


5 comentaris:

Carla Erra ha dit...

Molt bona entrada. En aquesta entrada es pot observar la malícia que té Amuli cap a Numitor. Tot i així no m'ha quedat clar si hi havia algun motiu per destronar-lo i fer tot aquestes maldats que li fa.
Bona feina!

Meryem Merimi ha dit...

Gràcies Carla! Amuli va voler destronar el seu germà pel poder, de fet, aquest va ser el motiu pel qual va matar a tots els seus fills mascles, perquè no puguin heretar el poder. També, va voler deixar a Rea Sílvia verge perquè ella no tingués fills mascles, i així ningú no el pogués destronar.

Anònim ha dit...

M'ha encantat poder descobrir la història dels orígens de Roma, però tinc un dubte. Per quin motiu els dos germans no es posaven d'acord decidint quin seria el territori de la seva ciutat?

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada, deixa'm afegir que com de costum, hi ha diferents verssions de la història, per exemple, una d'aquestes diu que va ser la mateixa Rea Sílvia qui va abandonar als fills al riu Tíber per protegir-los i no pas l'ajudant d'Amuli.

Anònim ha dit...

Bona feina!!. Per quin motiu Ròmul va marcar les limitacions de la ciutat sense l'aprovació de Rem?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts