1 d’octubre del 2019

EL NAIXEMENT DE VENUS

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, altrament conegut com Sandro Botticelli, va ser un dels pintors més reconeguts del primer Renaixement, el de 1400.

Retrat de Sandro Botticelli

El Naixement de Venus, pintat cap al 1483, és una de les obres més famoses d'aquest pintor.
Segons la mitologia, Venus representava la deessa de l'amor. La relació amb l'amor li ve perquè va néixer a partir dels genitals del déu Urà, que havien sigut tallats pel seu fill Cronos i després, llençats al mar. 
El títol de l'obra no és del tot adequat, ja que Botticelli representa l'arribada de la deessa navegant sobre una petxina a l'illa de Citera, enlloc de representar el seu naixement. 


El naixement de Venus, de Sandro Botticelli

El centre de la pintura està ocupat per la protagonista, Venus, que se li veu una actitud púdica, ja que amb una mà es tapa els pits i amb l'altra el sexe amb l'ajuda de la seva llarga cabellera, que gràcies a això arriba a l'entrecuix representant l'element que acaba recordant el pèl púbic. Això també era una manera de representar que Venus tenia la seva reproducció totalment prohibida. Al mateix temps, el conjunt de cabell és un afegit eròtic que acaricia delicadament el cos de la deessa.

A la dreta de Venus, veiem una de les Hores, en  aquest cas la Primavera, referint-se a l'estació relacionada amb el naixement de la natura i perquè porta un mantell decorat amb flors. La deessa de la Primavera s'espera al costat dret per rebre-la i tapar-la amb el mantell. Ella mateixa porta una garlanda de murta, una planta sagrada que simbolitza l'amor etern.

Botticelli pren com a referència l'art de l'Antiguitat: els contorns de la figura amb una línia fosca, com si volgués fer una estàtua clàssica. 
Venus nua no intenta representar l'amor carnal, sinó que amb la seva actitud sembla apropar-se més al saber suprem.



Alba Riera
2n batx

4 comentaris:

Carla Erra ha dit...

Una gran obra d'art la venus de Botticelli, de les més famoses del món. També és molt interessant poder veure l'estereotip de dona de l'època, pell pàlida, pits petits i malucs i cuixes amples.
Molt bona explicació!

Judit Contreras ha dit...

El neixement de Venus, una de les obres més famoses de totes. Gran explicació, ja que no sabía tanta cosa sobre aquesta obra i gràcies a aquesta entrada m'ha ajudat a saber més sobre aquesta obra tant coneguda. Bona entrada!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una obra d'art molt bonica i representativa. També, segons el que sé, Botticelli volia representa més coses de què aparenta en l'obra. En ella, es representen diversos personatges mitològics. A l'esquerra estan Zèfir i Cloris. El primer és el déu del vent de l'oest i la segona la nimfa de la brisa i esposa de Zèfir (coneguda com a Flora en la mitologia romana). Que estiguin abraçats simbolitza la unió de la matèria i l'esperit. A la dreta hi ha la Primavera, una nimfa que espera amb un mantell per tapar a Venus...

Ingrid Tornamira ha dit...

Una de les obres més famoses de Botticelli sens dubte! Una obra que representa molt bé la cultura romana i els seus estereotips. És molt interessant com aquest quadre ha fet aparició en moltes pel·lícules, com ara "Coraline" o en la industria de la música com en la portada del CD "Artpop" de la Lady
Gaga. Molt interessant!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts