28 d’octubre del 2019

MERCURI, EL MISSATGER DELS DÉUS

Mercuri (en llatí Mercurius) o el seu equivalent a Grècia Hermes, fill de Júpiter i de la nimfa Maia és generalment conegut per ser el déu del comerç que protegia als comerciants i pastors en l'època romana. Especialment va ser molt admirat a la Bretanya i a Gàl·lia, ja que segons ells, el consideraven l'inventor de tot l'art. Mercuri va aconseguir tanta popularitat que el déu de la cultura celta Lugus, va adoptar les qualitats de Mercuri.

Mercuri tenia la funció de ser el missatger entre els déus, per això, se'l representa com a un noi jove atractiu que generalment duu un casc amb ales (anomenat "petasus", molt típic de l'època) i unes sandàlies també amb ales (gràcies a elles es desplaçava a grans velocitats al voltant de tots es planetes) També es característic veure Mercuri amb una vara d'or amb serps enrotllades al voltant i unes ales a la part superior de la vara.

El nom d'aquest déu ve del planeta Mercuri. Els romans van agafar justament aquest nom per referir-se a aquest déu ja que observaven que era el planeta amb el moviment més ràpid de tots, i aquest aspecte té relació amb les qualitats d'aquest mateix déu


Mercuri, Artus Quellinos

Tot i les seves grans qualitats també es classifica a Mercuri com a un déu mentider i lladre especialment per robar les vaques sagrades d'Apol·lo, entre d'altres robatoris que va cometre.

El mite d'Argos
El personatge de Mercuri apareix en el mite d'Argos com a missatger dels déus. Júpiter li demana a Mercuri que mati el gegant de Juno anomenat Argos. Júpiter estava enamorat de la nimfa Io i Juno estava gelosa. Per amagar-ho va convertir Io en una vaca, però Juno va dir que li donés la vaca i Júpiter per no aixecar sospites, i així ho va fer. Júpiter després que l'anés a visitar uns quants cops en forma de toro i veient que la situació era denigrant, va posar fi a això demanant a Mercuri que matés a aquest gegant i ell va tocar cançons amb la seva flauta que va fer que s'adormís i finalment el va poder matar.


Mercuri i Argos, Diego Velázquez, 1659

Actualment, Mercuri encara s'ha quedat a la nostra cultura d'avui en dia, ja que els dies de la setmana, que provenen de l'època romana, els dedicaven als diferents déus i el dimecres pertany al déu Mercuri.



Carla Erra 
1r Batx 

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Es va denominar Mercuri al déu pel conegut planeta del sistema solar anomenat Mercuri, ja que és el planeta més pròxim al Sol i per tant el que tarda menys temps a donar la volta al gran astre. És per això que al déu Mercuri se'l coneix com el deú missatger; és el més veloç de tots.
Molt interessant!

Judit Contreras ha dit...

El déu Mercuri (Hermes), es un dels déus bastant important tot i que no se sent parlar molt d'ell, però és un déu molt curiós i un dels més ràpids que hi ha. M'ha agradat molt aquesta entrada ja que no sabia massa cosa sobre aquest. Sobretot perquè no sabia que se'l consideres un lladre i un mentider. Molt interessant!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! Una de les curiositats d'aquest déu, és que va tenir un paper important en l'Odissea, en l'episodi en què Ulisses i els seus mariners atrapen a l'illa la bruixa Circe, famosa per transformar a tots els seus visitants en animals. Mercuri va alertar Ulisses i li va donar una poció que inhibia els poders de la bruixa contra ell. Així, va aconseguir salvar els seus companys i sortir de l'illa.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts