26 de febrer del 2019

JULI CÈSAR

Gai  Juli Cèsar (gaius lulius Caesar)  va néixer el dia 13 de juliol de l'any 100 a.c., va ser un polític i militar romà que va destruir la república per formar la primera de les dictadures en el govern de roma.
Va néixer en una de les famílies patrícies i més antigues de l'època, això va permetre que des de petit estigués educat per grans mestres. Quan tenia 12 anys va ser anomenat Flamen Dialis  (sacerdot de Zeus). Era fill de Gai Cèsar i d'Aurèlia Cotta i els 16 anys fou obligat casar-se amb Cornèlia Cinilla. Els 14 anys el seu pare es morir, i va ser perseguit i proscrit quan va negar-se a divorciar-se de la seva esposa. Finalment Juli Cèsar va ser assassinat el 15 de març de l'any 44 a.c. víctima de la traïció del senat romà.
                                                 Juli Cèsar

Algunes curiositats i  actes importants que va fer durant la seva vida van ser:
  • Va corregir el calendari adaptant l'any al curs del sol afegint dos mesos més de tal manera que un any durés 365 dies.
                                             Calendari romà
  • Admirava i envejava  Alexandre Magne, per les seves victòries a la mateixa edat que ell. 
                                           Alexandre Magne 
  • A part de polític i militar, també era un gran escriptor: dues obres destacades han sigut De bello gallico que està dividida en 7 llibres, en cada un dels quals es relata la campanya militar de l'any corresponent entre el 58a.c i 51a.c. L'altra obra és De bello civilis, que està dividida en tres llibres que narren l'esclat i el desenvolupament del conflicte entre Cèsar i Pompeu. A diferència de l'altra obra els llibres no estan dividits d'acord amb els anys, es narren esdeveniments entre el 49a.c i 48a.c. El tercer llibre d'aquesta obra acaba amb l'arribada de Cèsar a Alexandria on li comuniquen la mort de Pompeu. Per Cèsar la literatura va ser la continuació de la política i guerra a través d'un mitjà diferent.

                                De bello gallico i de bello civilis
Juli Cèsar va tenir una vida amorosa bastant complicada: va començar casant-se als 16 anys amb Cornèlia, la qual es va morir mentre donava a llum a la seva filla Júlia Cèsar. Després de la seva mort, Cèsar es va casar amb Pompeia, una neta del dictador Luci Corneli Sila, el mateix senyor que l'havia obligat a divorciar-se de Cornèlia, encara que Cèsar mai ho va fer. Al final, es va divorciar de Pompeia. Finalment es va casar amb Calpúrnia i va estar amb ella fins el dia de la seva mort, aquest matrimoni no va tenir descendència.



 
Calpúrnia
  • En el moment que Juli Cèsar va néixer, ja existia la cesària en el part, i, de fet, es creia que havia nascut per aquesta tècnica. Aquesta creença popular era deguda al seu nom, ja que Cèsar prové d'un dels seus avantpassats anomenat "Caesus", que en llatí significa "tallar".
   Juli Cèsar
  • Juli Cèsar va voler sortir de Roma en direcció a la illa de Rodes, amb l'objectiu d'anar allà per estudiar en un famós centre amb Apoloni, un dels oradors més famosos de l'Antiga Grècia. Pel camí, uns pirates van atacar la seva nau i el van segrestar demanant un rescat per la seva alliberació. Cèsar va dir que la quantitat de diners que demanaven era ridícula perquè considerava que ell valia molt més, així que van augmentar el preu a 50 talents. Finalment va ser rescatat i va jurar buscar venjança.
Segrest pirata de Juli Cèsar 

Anna Canadell
4t ESO

5 comentaris:

Rebeka Picoiu ha dit...

Mai havia imaginat que Juli Cèsar havia fet tantes coses.

Judith Rodríguez ha dit...

Juli Cèsar és un personatge que ha marcat un abans i un després en l'Antiga Roma ja que se'l reconeixia per les seves brillants estratègies les quals havien donat lloc a victòries importants.
Bona entrada!

Alba Le Riera ha dit...

Deixa'm afegir que després del seu assassinat, el senat romà va aprovar que es canvies el nom del mes "Quintilis", que era com es deia el més de Juliol abans de dir-se com a tal, ja que va ser el mes que va néixer Juli Cèsar.
Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Bruna Villegas ha dit...

Juli Cèsar fou una personalitat molt cèlebre durant la Roma arcaica. Cèsar era el millor en quant a l'estratègia i a la guerra. És per això que el seu nom va servir de referència per varis conceptes, com per exemple el més de juliol. Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts