15 de febrer del 2019

ELS MAPES ANTICS

El primer mapa el va dissenyar Heròdot, que va néixer al 484 aC i va morir al 425 aC. Va ésser un historiador i geògraf grec i el creador de "la Història Universal", que té en compte tant el present com el passat, centrant-se en el seu agent humà. Heròdot era considerat "el pare de la història".

El mapa que va dissenyar reflectia la seva perspectiva del món grec, incloïa els tres únics continents que es coneixien en aquella època, els quals eren Europa, Líbia i Àsia.

Mapa d'Heròdot 

El segon mapa el va dissenyar Estrabó, el qual va néixer a mitjans de segle I aC i va morir al 20 dC. Va ser un geògraf i escriptor grec, era un home molt viatger que va recórrer totes les terres de l'ecumene. Encara conservem una gran part de la seva obra mestra, "Geografia", en disset volums on relata la situació geogràfica i els aspectes humans. Va tenir com a mestres Boet Sidoni, Tirannió d'Amisos i Aristodem de Nisa el jove. 
El mapa que va dissenyar mostrava com ell veia el món en aquelles èpoques, mostrava tres continents com en el mapa anterior; Europa, Líbia i Àsia.

En comparació amb el mapa d'Heròdot, hi havien algunes diferències. Segons Estrabó, Àsia era més gran, i Europa en canvi, més petita. Liba s'havia reduït. Havien aparegut noves illes i alguns rius, també havien desaparegut alguns mars.
Segons Estrabó, Àsia era el continent més gran, i segons Heròdot, Europa era el continent més gran.

Mapa d'Estrabó

Judith Rodríguez Bares
1r Batx

8 comentaris:

Fernanda Paredes ha dit...

Una entrada realment interessant, no tenia coneixament d'on procedia l'historia universal, o qui havien set les primeres persones en fer un mapa. Aquests dos homes ens han aportat molt a dia d'ara. Bona feina.

Alba Le Riera ha dit...

Gràcies als petits avanços que feien persones com aquestes avui en dia coneixem el que és en realitat, com el cas del mapa, que sense que aquests personatges probablement s'hagués tardat molt més en crear-ne un.
Bona feina!

Júlia Sabat ha dit...

És realment impressionant que coses que utilitzem tant avui en dia es creessin fa tant de temps. Són coses imprescindibles avui en dia!
Bona entrada!

Martí Grau Alemany ha dit...

És molt interessant saber com van començar les grans ciències que estudiem avui en dia. Gràcies a Herèdot i Estrabó la gent d'aquell temps va poder entreveure com era el món realment i fer un pas cap al coneixement de la propia terra.

Molt bona entrada.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Heròdot i Estrabó van fer una feina realment útil ja que sense elles potser actualment no tindríem mapes. Possiblement les diferències territorials que hi havia entre els mapes de l'un i de l'altre era degut al coneixement que tenien de les zones. Potser Heròdot havia viatjat més per Europa i Estrabó més per Àsia. Tot i aquestes petites diferències, actualment s'han pogut desenvolupar mapes molt complets. Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Avui en día estudiem les parts de la terra i es impressionant pensar que això és possible gràcies a Heròdot i Estrabó.

Un gran descobriment!

Jana Casacuberta ha dit...

Gràcies a la curiositat humana i les ganes de millorar el nostre estil de vida tenim invents genials com ara els mapes, si no hagués set per aquests curiosos probablement encara estariem molt endarrerits amb temes de geografia. Molt bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

Heròdot i Estrabó van ser unes personalitats molt importants, tant en el seu moment com en l'actualitat, ja que han aportat un invent molt útil i utilitzat avui en dia: els mapes. Sense els mapes seriem una societat molt endarrerida pel que fa a la geografia. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts