20 de febrer del 2019

DIONÍS

Dionís (Bacus en romà) era l'antic déu grec del vi, del teatre, la xauxa i la festa. Com que el vi era una gran part de l'antiga cultura grega, Dionís era una figura important i popular en la mitologia i va ser un dels dotze olímpics tot i ser el darrer a arribar.

Es descriu Dionís com un mascle madur i barbut que es representa amb raïm o una pantera negra. 

És fill de Zeus i Semele per tant, en teoria, Dionís és un semi-déu o un heroi. Es diu que Zeus va seduir i impregnar Semele però després, la dona de Zeus, Hera, va enganyar a Semele per exigir que Zeus li revelés la seva veritable forma. Com a mortal, ella no podia mirar la forma real d'un déu sense morir. Zeus, però, va aconseguir rescatar a Dionís consint-lo a la seva cuixa i mesos més tard, l'infant va néixer d'allà. Altres versions afirmen que la mare de Dionís era Persèfone o Demèter i que Hera va enviar Titans a matar la criatura. Després de néixer Dionís, va ser portat a Silè i les nimfes de la pluja del mont Nysa perquè el cuidessin i l'eduquessin amagat d'Hera. 

Quan Dionís va créixer va aprendre a conrear el raïm i es va convertir en el primer a convertir-los en vi. Després va recórrer Àsia, ensenyant als mortals els secrets de l'elaboració del vi. Quan va acabar la llarga estada a l'Orient, el semi-déu va pujar a l'Olimp i va esdevenir l'últim dels dotze olímpics.

Com que Dionís era fill d'una mortal i criat per unes nimfes, va ser vist com un estranger, un "marginat". També era conegut com "el que havia nascut dos vegades", ja que el va portar al món Semele però després va néixer de la cuixa de Zeus. És per això que es deia que havia creuat la línia entre la vida i la mort.

Estàtua de Dionís al museu del Louvre.
Bruna Villegas
1r Batx

9 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

És molt curiós que sigui nascut d'una mortal i hagi tingut el gran do de poder convertir-se en un déu i, a més a més, un dels 12 olímpics.
Deixa'm afegir que aquest es va enamorar d'Ariadna, que posteriorment es van acabar casant.
Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

El seu naixement s'asembla força al de Atenea, ja que els dos néixen d'una part del cos del seu pare.
Molt interessant!

Anònim ha dit...

Tot i ser un dels 12 déus olímpics, no havia sentit a parlar gaire de Dionís. Em sorprèn que neixés d'un humà i posteriorment es convertís en un déu, sent representat amb raïm o amb una pantera negra. Bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Que curiós que tot i ser fill d'un humà acabés sent un dels 12 déus més importants de la història. En les dos versions que has esmentat, m'agrada més la segona ja que es més creïble. Per part de la primera versió es una mica estranya ja que va viure, després va morir i finalment va reviure.
Molt bona feina.

Jana Casacuberta ha dit...

Penso que Dionís és un personatge molt destacable a la mitologia grega ja que té moltes qualitats que altres déus no tenen, com per exemple convertir-se en déu tot i haver nascut d'una mortal. Molt interessant!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

No sabia que Dionís era un semidéu ja que és curiós que sigui considerat un dels 12 déus olímpics si la seva mare és mortal. Em sembla interessant el fet que nasqués de la cuixa de Zeus ja que és semblant al naixement d'Atena que també neix d'una part del cos del seu pare. Bona feina!

Karina Szabo ha dit...

Mai havía sentit que un personatge fos un semidéu i que el consideressin un dels dotze olímpics. Trobo que Zeus, tot i haver set infidel a Hera, era la seva feina cuidar-se Dionís i fer el que sigui perquè nasqués bé i tingues una bona vida, tot i ser un "margina". Bona feina!

Rebeka Picoiu ha dit...

És molt interessant saber com Dionís, en aquest cas, arriba a ser un semi-déu a l'Olimp tot i ser fill d'una mortal i criat per nimfes. M'ha costat entendre les dues versions del semi-déu, però tot i així m'ha convençut la primera ja que hi ha més drames que a la segona que és més simple. Molt interessant!

Judith Rodríguez ha dit...

Em sembla molt curiós que Dionís, un dels deus de l'Olimp, fos fill d'una mortal per altra banda també em sorpèn que naixés de la cuixa del seu pare, Zeus. Tal i com diu la Gabi, és veritat que aquest naixement ens recorda d'una manera o altra al de la deessa Atena, que va néixer del cap del seu pare.
Molt interessant i bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts