OCTAVI AUGUST

Octavi August (63 a.C. - 14 d.C.) fou el primer emperador i el més important de l'Imperi Romà. Ell va governar des de l'any 27 a.C. fins a la seva mort. August era fill adoptiu de Juli Cèsar ja que el pare biològic va morir quan ell tenia 5 anys. Octavi es va convertir en el successor de Cèsar, després del seu assassinat l'any 44 a.C. L'emperador decidia qüestions civils, militars i religioses.

Durant els primers temps, l'Imperi Romà va continuar la seva expansió i va conquerir territoris com Britània i d'altres situats a la mediterrània occidental. Durant el seu mandat, l'àmbit mediterrani va viure la Pax Romana. Com que es trobava enfrontat als republicans Brut i Casi, Octavi va decidir aliar-se amb els seus antics enemics, Marc Antoni i Lèpid. Va formar amb ells un triumvirat, després va començar la persecució dels republicans que va culminar a la batalla de Filip a Macedònia. A partir de llavors, Lèpid va ser relegat a Àfrica, mentre que Antoni a l'Orient i Octavi a Occident.

La rivalitat que hi havia entre Marc Antoni i August va conduir a la Guerra de Perusa (41 a.C.), on el cap militar d'Octavi August, Agripa, va derrotar als antonians. Octavi va transformar el règim polític de la república romana en una mena de monarquia. El nou règim consistia en un equilibri de poder entre el senat i el poble romà d'una banda, i l'emperador i la seva casa de l'altra banda. Inicialment, es va renovar cada any el mandat com a cònsol solitari, al qual va anar afegint nous títols que reafirmar al seu poder. Va reformar les institucions romanes, adaptant-les a la necessitat de gestionar un imperi tan extens:
  • Va crear el consell del príncep
  • Va dividir les províncies en senatorials i imperials
  • Va reorganitzar la fiscalitat
  • Va protegir el culte
  • Va assegurar els límits de l'imperi
  • Va continuar l'expansió a la zona del Danubi i el mar negre
Octavi August no va tenir fills homes dels seus tres matrimonis, va acabar per adoptar el seu gendre Tiberi, el qual va associar en el poder des del 13 d.C., i que el succeiria sense dificultat després de la seva mort.


Escultura d'August de Prima Porta, 20 aC
Bruna Villegas
1r Batx

Comentaris

Molt interessant!
Aquest home fou conegut també per "la pau d'August" que va significar la fi de les guerres civils.
Alba Le Riera ha dit…
El personatge d'Octavi August ha set molt important pels avanços de la política.
M'agradaria afegir aquest va tenir relacions amb la famosa Cleopatra d'Egipte. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES