CIUTATS ROMANES A CATALUNYA

Catalunya formava part de Tarraconensis. Aquest era el nom de una de les tres parts en que August va dividir la península. Les altres eren Lusitània i Baètica, segons la divisió que es va fer els segles. 7-2 a.C.
Però durant l'imperi, hi havia dues parts més: Gallaecia i Cartaginensis. 
Tot i que hi va haver aquestes diferents divisions, Catalunya sempre va formar part de Tarraconensis. 

Dues de les ciutats romanes més importants de la província de Barcelona actual són Barcino (Barcelona) i Baétulo (Badalona). A Barcelona destaquen principalment les muralles del segle III, el temple d'August, les termes de Pati Llimona, la domus del carrer Sant Honrat i l'espai arqueològic de Plaça del Rei. A Badalona trobem les termes de la ciutat i la Casa dels Dofins. 

Temple August (Barcelona) 

Casa dels Dofins (Badalona)














No cal oblidar tampoc, alguns monuments que s'han conservat de altres pobles com el Temple Romà de Vic, les termes romanes de Sant Boi de Llobregat, Caldes de Montbui i Cabrera de Mar o la vila romana Torre Llauder de Mataró. 

De la província girondina es conserven alguns jaciments ibers importants com el Castell de Palamós, Puig de Castellet i Montbarbat a Lloret de Mar i Ullastret. La costa de Girona va ser on els grecs van fundar les seves colònies de Rhode (Roses) que conserva el barri hel·lenístic i una fàbrica i Emporion (Empúries) on encara avui podem veure la delimitació de les ciutats gregues i romanes que hi ha haver. La primera està molt a la vora del mar i l'altra, seguida de la grega s'endinsa cap a l'interior. A la capital, l'antiga Gerunda trobem les muralles i el Museu d'Història de la ciutat i l'Arqueològic de Catalunya. I les termes romanes, Caldes de Malavella. A Banyoles trobem les viles romanes de Vilauba i les dels Ametllers a Tossa de Mar. A Capsacota (La Garrotxa) hi ha la Via Romana. 








Castell de Palamós 

Via romana (Capsacota) 

Pel que fa a Tarragona, les muralles, els fòrums (tant el de la ciutat com el provincial), el circ, l'aqüeducte, l'amfiteatre i les termes són els monuments més importants que es troben conservats actualment. La ciutat no tenia un relleu gaire regular i això va fer que l'estructura típica no s'utilitzés durant la construcció de la ciutat. Tarraco va ser construïda en un turó i això va fer que estigui distribuïda en una espècie d'esglaons amb terrasses. 

 Amfiteatre deTarragona

 Aqüeducte de Tarragona

Lleida per la seva part, també conserva algunes restes de l'època romana. Trobem, per exemple, les muralles, el turó de la Seu Vella, restes d'algunes cases i la torre Andreu, també hi ha les termes. 


Muralles de Lleida

Aquí us deixo un mapa amb les ciutats més importants de Catalunya a l'època romana. Molts dels noms actuals s'assemblen bastant als d'aquella època mentre que d'altres han canviat bastant.  




Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
És molt complicada la manera en que va dividir la Península!
Tenim sort de que les ruines dels edificis que es van construïr en aquella època s'hagin pogut conservar bé, ja que sinó ara no podríem apreciar de veritat la dificultat que tenien per edificar.
Molt interessant!
Júlia Sabat ha dit…
Aquestes runes que s'han trobat tenen un gran valor ja que ens proporcionen una gran font d'informació.
Una curiositat que va ser escrita en un diari fa poc, és que en el cas de Barcelona queda molt per descobrir, la ciutat en general a l'època romana, com vivien els habitants de una classe social molt bàsica i com s'alimentava la població.
També es deia que Barcelona es va fundar per premiar a la gent amb una bona jubilació.
Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES