L'EXÈRCIT ROMÀ

Encara que era inusual, l'exèrcit romà anava uniformat amb una túnica curta. Si feia fred se lis donava una capa que també la podien utilitzar com a mantes. De calçat portaven unes sandàlies de sola gruixuda, la qual facilitava el moviment de les tropes. Es deien caligae.


No tots els soldats eren iguals. El que importava a l'hora d'entrar a l'exèrcit és si tenien la ciutadania o no. Hi havia dos tipus:

  • Els legionaris: eren ciutadans romans, els quals es podien allistar a l'exèrcit quan tenien més de 15 anys. Estaven armats amb dues javelines, una espasa i un punyal. Anaven protegits amb un casc, una armadura d' anelles i un escut rectangular. Aquestes persones formaven part d'un cos molt ben organitzat i entrenat.

Fixeu-vos en què l'exercit està posat en forma de puntes. Així quan els atacaven si els enemics es ficaven dintre de les puntes, quedaven rodejats i els romans els podien matar amb més facilitat.


  • Tropes auxiliars: soldats que no tenien ciutadania i que moltes vegades s'allistaven per obtenir-la. Els portaven a lluitar a llocs llunyans de les seves províncies perquè així no es poguessin rebel·lar en una possible rebel·lió contra Roma. Portaven uniformes i armes diferents als legionaris. L'escut era ovalat, portaven una espassa més llarga i no anaven tant ben protegits. Portaven una armadura més lleugera perquè fossin més ràpids.




En el combat es protegien amb casc (galea), un escut quadrat (scutum) i una cuiraça de cuir i metall (lorica). Per atacar ho feien amb l'espasa curta de doble fil (gladius) i amb dos tipus de llança (pilurn i hasta).

Aquí us deixo un vídeo on es pot veure com lluitaven les legions romanes:




Aina Gràcia
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES