16 de juny de 2011

L'EXÈRCIT ROMÀ

Encara que era inusual, l'exèrcit romà anava uniformat amb una túnica curta. Si feia fred se lis donava una capa que també la podien utilitzar com a mantes. De calçat portaven unes sandàlies de sola gruixuda, la qual facilitava el moviment de les tropes. Es deien caligae.


No tots els soldats eren iguals. El que importava a l'hora d'entrar a l'exèrcit és si tenien la ciutadania o no. Hi havia dos tipus:

  • Els legionaris: eren ciutadans romans, els quals es podien allistar a l'exèrcit quan tenien més de 15 anys. Estaven armats amb dues javelines, una espasa i un punyal. Anaven protegits amb un casc, una armadura d' anelles i un escut rectangular. Aquestes persones formaven part d'un cos molt ben organitzat i entrenat.

Fixeu-vos en què l'exercit està posat en forma de puntes. Així quan els atacaven si els enemics es ficaven dintre de les puntes, quedaven rodejats i els romans els podien matar amb més facilitat.


  • Tropes auxiliars: soldats que no tenien ciutadania i que moltes vegades s'allistaven per obtenir-la. Els portaven a lluitar a llocs llunyans de les seves províncies perquè així no es poguessin rebel·lar en una possible rebel·lió contra Roma. Portaven uniformes i armes diferents als legionaris. L'escut era ovalat, portaven una espassa més llarga i no anaven tant ben protegits. Portaven una armadura més lleugera perquè fossin més ràpids.
En el combat es protegien amb casc (galea), un escut quadrat (scutum) i una cuiraça de cuir i metall (lorica). Per atacar ho feien amb l'espasa curta de doble fil (gladius) i amb dos tipus de llança (pilurn i hasta).

Aquí us deixo un vídeo on es pot veure com lluitaven les legions romanes:
Aina Gràcia
1r Batx