ECO I NARCÍS

Eco era una nimfa molt xerrameca. Zeus aprofitava les estones en què Eco entretenia la seva dona (Hera). Un dia Hera se'n va adonar i va castigar Eco, omitint-li la parla. Com a reacció, Eco va tancar-se en una cova.

Tirèsies un endeví, va dir-li a la mare de Narcís que viuria durant molt de temps mentre no veiés la seva pròpia imatge. Un dia, Narcís va sortir a donar una volta i va passar per davant de la cova on estava Eco, ella se'n va enamorar. La nimfa va demanar ajuda als animals, volia que Narcís sapigués el que sentia. Quan Narcís es va assebentar dels seus sentiments se'n va enriure d'ella.
A causa d'aquest fet, Eco va tancar-se a la cova de nou i va convertir-se en pedra.

Nèmesis era una deessa i en vuere el que li passava a Eco, va fer que Narcís tingués set i s'acostés a un riu a beure aigua. El jove va vuere la seva pròpia imatge reflectida en l'aigua i va morir ofegat. Del seu cos ja mort va néixer una flor la qual ara s'anomena Narcís.


On es troba aquest mite?

Aquest mite es troba en el llibre de la Metamorfosi de l'autor Ovidi.
Ovidi e
ra un poeta romà, escrivia sobre temes d'amor, dones abandonades i trasformacions mitològiques, va escirue les Metamorfosis i Medea se'l compta, junt amb Virgili i Horaci, com un dels tres poetes per exel·lència de la literatura llatina i el més gran mestre del dístic elegíac. La seva poesia va influir en l'art i la literatura durant molts segles a Europa.

Ovidi porvenia d'una família de d'equites. El seu pare el va obligar a segir estudiant per aconseguir ingressos per la família fins que el seu germà va morir.



Va estudiar a Atenes on va aprendre llatí i grec i es va destinar a Roma.
El seu pare li va buscar una esposa de la qual es va divorciar, i també es va divorciar de la segona que li va buscar. Es creu que tenia una amant de la noblesa, la tercera dona la va escollir ell amb la qual va tenir una filla i no se'nva divorciar.

Ovidi va exiliar-se durant 8 anys a la vora del mar Negre. Va ser llavors quan va escruire dues obres més, Tristia i Espitulae ex Ponto.

La història d'Eco i Narcís està extreta de les Metamorfosis, perquè tenen les següents característiques: tractem temes d'amor, dones abandonades i estan presents les trasfromacions mitològiques, per això s'anomena Metamorfosis, els personatges estan exposats a una transformació.


Treball audiovisual que hem realitzat:








Meritxell Vives
Sandra Solé
Àngel Marcos

4t ESO

Comentaris

Brian Vásquez ha dit…
esta molt ben explicada l'historia, però lo de la flor que surt quan mort narcís hem sona molt a sant Jordi.
elsa camins ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan Ariño ha dit…
Aquesta historia és molt interessant. A més no os sembla que a vegades llegiu dues entrades que parlen del mateix tema pero que una diu coses que l'altre omiteix i al reves? Doncs a mi em passa això i no deixa de ser interessant perquè aprenc coses noves. Una gran entrada i la fitxa del playmobil és molt divertida.
Gerard Bou ha dit…
Molt bon mite, no l'havia sentit mai i em sembla molt interesant. Bona entrada!
elsa camins ha dit…
No sabia lu de la flor de Narcís, a partir d'ara, cada vegada que vegi una pensare en aquest mite.
Bona entrada!
cris ha dit…
M'ha agradat la historieta es molt interessant i esta molt currada.
cris ha dit…
M'ha agradat la historieta es molt interessant i esta molt currada.
Judit ha dit…
Si jo també crec que està molt bé, jo també intentaré pensar en el mite quan vegi aquestes, però soc mooolt despistada!! ;)
A i també crec que es molt divertit lo del playmobil!!
Bona entrada! :)
Anònim ha dit…
La història està molt ben explicada a mi també em sembla, com molt ben ha dit el Brian, que és com una mena de St. Jordi però amb uns arguments ben diferents que acaben de la mateixa manera, amb flors. Heu tingut una fantàstica idea de refer la versió però amb playmobils. Enhorabona!!!
Anna Solà ha dit…
Vaig haver d'estudiar aquest mite per l'exàmen de l'altre dia... I gràcies a aquesta entrada vaig poder estudiar. Moltes gràcies per l'entrada, i per la representació que ens en vau fer a classe. Ara, sempre que vagi a una cova pensaré en Eco.
Anahi ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada però t'has oblidat de dir que mor perquè s'enamora de la seva imatge i vol seguir-la fins a ofegar-se... Però està molt bé.
Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES