31 de març del 2011

MORFEU


Morfeu, és considerat en la mitologia grega, el déu dels somnis, encara que era d'una categoria menor. Era fill de Hipnos, que personificava el somni, i de Nix, que era la nit.


Mofeu i Iris, quadre de Pierre-Narcisse Guérin


A Morfeu se li va encomanar la feina de crear somnis per aquells que dormien i que els que en ells apareguen tinguessin forma humana. Morfeu anava d'una punta a l'altra de la Terra, amb les seves ales, creant somnis a tots aquells que dormien. Si algú no podia dormir, ell els seduïa i els portava al món dels somnis. Si feia falta, podia adherir la formar d'un familiar del que estava dormint.

Morfeu té un paper important en la història de Ceice i Alcíone, en què Alcíone sap que el el seu marit (Ceice) està mort per un somni de Morfeu. Apareix en les històries d'Homer i de Ovidi. En Les metamorfosis s'explica que Morfeu dorm en un llit de banús en una cova molt silenciosa, rodejat de flors de cascall.


Món imaginari dels somnis

Morfeu va ser fulminat per Zeus per haver desvetllat secrets als mortals al partir dels seus somnis.

Us heu fixat que hi ha un grup que es diu El Sueño de Morfeo? Doncs prové de l'expressió que s'utilitza per expressar que s'adorm plàcidament.

Aina Gràcia
1r Batx

13 comentaris:

Cristian Martinez ha dit...

Es veritat lo del grup, mai m'havia parat a pensar-ho. Aquest deu per les nits es deuria cansar.

Bona entrada!

Anònim ha dit...

No savia que el nom d'aquest grup fes referéncia al mite de Morfeu
Bona entrada !

Adrià Gallardo ha dit...

Mol curios lo del grup de sueño de morfeo mai pensaria que estava referit aquest mite

Bona entrada!!

Nadine ha dit...

No havia sentit mai a parlar d'aquest mite, segurament per el fet de ser secundari. M'ha agradat llegir aquesta entrada, cada dia s'apren alguna cosa nova:)

max ha dit...

Molt interesant!
és curiós, ningú hauria dit que un grup tan jovenil i actual tindria en el seu títol una referencia a un mite tan antic !! mol ben buscada la entrada !

Anna Solà ha dit...

Haurem de fer fora a Morfeu durant algunes classes! No m'havia donat compte del nom del Sueño de Morfeo. Aquest déu no és gaire conegut i tot i així té una gran influència en la nostra vida.

Anahi ha dit...

Sí, i també conec l'expressió de "se dejó caer en los brazos de morfeo..." És increíble que els clàssics ens influeixin tant.
Bona entrada, Aina!

abigail ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
abigail ha dit...

Bona entrada Aina :)
Ja el coneixia, i és prou interessant el que dius, ja que tots nosaltres nosaltres somien, i de vegades pensem per que somiem? pero no ho saben sincerament.
Respecte al grup de musica que as anomenat també el coneixo i està molt bé :)

Adrià ha dit...

No n'havia sentit a parlar mai d'aquest mite, i tampoc sevia a que feia referencia el nom del grup de música "El sueño de Morfeo".

Bona entrada!

Sergio ha dit...

Bona feina Aina!
M'ha agradat molt saber més sobre aquest déu que passa sovint desaperçevut per els altres, i es interessant coneixer mes encara sobre la mitologia.

Bona entrada!

Laura ha dit...

Curios el càrrec d'aquest déu, però m'agrada. Crec que la seva feina esta bé i que seria interessant tenir el seu do. En quant al grup de El Sueño de Morfeo mai m'havia part a pensar perquè tenia aquest nom i això que no li trobava relació al nom de Morfeo amb el grup, però ara gràcies a l'entrada del blog ja ho sé.
Bona entrada Aina!

Mireia Cutura ha dit...

És un déu i un mite del que no n'havia sentit parlar mai. Trobo que la seva "feina" de fer arribar al món dles somnis a la gent és molt profitosa, però quan arriba elmoment en què li diu a Alcíone que el seu marit Ceice està mort és arribar a un extrem que no calia, i és just que Zeus el fulmini.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts