9 d’octubre del 2010

MÉS TROBALLES A LA PLAÇA DE CAN DACHS!

Les excavacions arqueològiques del centre han descobert un conjunt de restes singulars i de valor notable. Una de les troballes més preuades és un bocí de vidre que s'ha trobat a la via romana de la Plaça de Can Dachs i que és un fragment d'un bol romà.


Els arqueòlegs apunten que es tracta d'una part d'un recipient de vidre decorat amb tècnica mosaic i posiblement procedent d'Egipte, tot i que no descarten que pogués ser elaborat a la península itàlica. La peça data entre mitjan segle I aC i els principats d'August i Tiberi, i esdevé un indici clar per situar un important assentament romà dins el nucli urbà de la Garriga.















Aquests tipus de recipients de vidre, que van associats a grups socials d'alt poder adquisitiu, són més aviat escassos en els contextos arqueològics catalans i pertanyen a peces importades. A Catalunya són coneguts alguns vasos de vidre mosaic procedents de les necròpolis romanes d'Empúries i de Tarragona. Aquest és l'únic exemplar que s'ha descobert al Vallès Oriental.


Però el bocí de vidre no ha estat l'única troballa de les excavacions, que també han localitzat una moneda de bronze romana i una part del motlle d'una campana de bronze de l'esglèsia de finals del segle XVII-XVIII.


Es segueixen documentant restes però les obres avançen. Es preveu que les obres de rehabilitació d'aquest tram del centre acabin durant el mes de Novembre. Podeu veure més informació clicant aquí o veure les imatges de les troballes


Jonatan Martínez
2n Batx

29 comentaris:

Meri ha dit...

És tan increible! nosaltres haviem passejat tota la vida per sobre d'aquest terra, sense sapiguer que a sota d'ell hi havien totes aquestes pertenences dels romans. M'agradaria poder viatjat a aquella època per vuere realment el que hi havia, conèixer qui hi vivia etc.

Unknown ha dit...

És commovedor saber que, sota on hem caminat des de petits, hi ha aquestes restes de la història.
Haha! A més a més, fixeu-vos en la relativitat de la qüestió, nosaltres trobem molt interessant que hagin fet aquestes troballes just al centre de La Garriga, però... hi ha un problema! Que nosaltres volem que tot això de les reformes del centre s'acabi el més aviat possible per a poder accedir als llocs amb facilitat, no? Doncs, ara, aquestes troballes n'han alentit el procés. I ara de quin bàndol som? Que acabin aviat o que s'entretinguin en descobrir més troballes?

Anònim ha dit...

em sembla increible que tots nosaltres ens hem estat passeajn sobre aquets terra i no erem concients del que teníem sota els peus

Unknown ha dit...

La veritat, es que es una pena donarnos compte ara del que tantes vegades haviem trepitjat per anar a donar un volt amb els amics o inclús amb la roda de la bicicleta...el que sap més greu, es que ho ignorin, crec que es podrien fer descobriments més extensos. El mon romà es molt interessant!

Judith ha dit...

Sembla mentida que encara es vagin descobrint més coses i pel que fa el respecte jo crec que encara s'aniran descobrint encara més restes arqueologiques.
I trobo molt interessant aquesta notícia perquè fins ara que no s'han fet obres al centre no s'han descobert aquests descobriments. Si no s'haguessin fet aquestes obres ningú sabria que hi havia sota nostre peus!!

Mireia Cutura ha dit...

Jo ja estic al·lucinant amb la Garriga!
Era un poble en el qual no s'havia descobert mai res de procedència romasa, i ara en aquest úktim any s'estàn descobrint moltes coses.
Però això ja està bé i aixi augmentem tot el que es sap desl romans a aquest poble del Vallès Oriental.

Ayoub ha dit...

Jo estic sorpres, perque trapitjavem ruinas romaniques. Cada dia en tot el mon trobem coses noves, no pot passar un dia en tot el mon que no hagesim trobat algo. Aixo de las runias romaniques es cada vegada mes interresant.

abigail ha dit...

Que bé que hi hagin encara restes, cada cop sabem més dels romans :)

Laura ha dit...

Ea magnífic, que es trobin aquests objectes de l'època dels romans després de tants anys i que nosaltre ara ens poguem donar compte de que havien estat en la nostra terra, és tot un orgull. Espero que es segueixin trobant més restes i així poguem apreciar encara més la nosrta terra des de ara.

Elena ha dit...

Cada vegada les excavacions del centre van a més!!
És fantàstic que es trobin objectes d'aquest tipus en aquestes excavacions, som uns privilegiats! Espero que es continuïn trobant altres tipus de restes i/o objectes.

Maria ha dit...

Jony, moltes gràcies per informar-nos de tot el què va passant al centre.
La veritat és tot un privilegi que no s'hagi trobat cap resta romana d'aquest tipus en tot el Vallès Oriental.
Esperem que a mesura que es vagin fent mñes excavacions trobin encara més coses!

Nadine ha dit...

No pot ser que durant tot aquest temps ningú s'hagués adonat de totes les ruïnes romanes que hi han sota alguns carrers de La Garriga. Es increïble tot el que els romans havien aconseguit a fer.
M'ha agradat llegir aquesta entrada, espero que en posin moltes mes! :)

Jessicaa ha dit...

És molt interesant descobrir que sota les terres de La Garriga es podem trobar restes romanes.
Jony merci per informar-nos d'aquest esedeveniment , molt importants pels garriguecs.

Anna Solà ha dit...

És increïble que tinguem tot això i encara no ens n'haguem donat compte... Ara s'ho hauran de repensar més abans de fer obres perquè de ben segur que trobaran més troballes! Aquest pas podem fer un museu romà!

Míriam ha dit...

Desde petits fins ara caminant per terres on ara descobrim que hi ha hagut història.
Quin será el pròxim esdeveniment?

Mireia Esteban Lòpez ha dit...

Em sembla sorprenent que estrovin coses antigues en un lloc on em caminat, on hem viscut experiencies...

Maria Rodriguez ha dit...

Mare meva, cada cop troben més coses a la Garriga, d'aquí res hi haurà ruïnes sota del nostre llit!
Doncs si, estic d'acord amb els meus companys, és increïble veure com troben monuments històrics en llocs on hi hem passat per sobre des de petits. Seria maco veure-ho tal i com era abans.

fran ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
fran ha dit...

doncs aixo m'agrada molt perquè si no haguéssin començat a fer les obres mai hauriem descobert el que hi havia sota nostre quan anavem a prendre un cafe al trevol i simplement quan anavem amb els amics a fer un vol. A la Garriga s'estan descobrint moltes coses.. i que segueixiin!!!!

Andrea Padilla ha dit...

La Garriga era un gran centre romà pel que sembla. La llàstima, és que, pel que m'han comentat, quan troben alguna resta li fan una fotografia, la registren i la tornen a tapar. Potser d'aquí a uns anys, com es segueixin troban restes, La Garriga també entrarà a la selectivitat hahaha

Àngel Marcos ha dit...

Quina pena haver passejat tans cops per la plaça i donarnos compte tot just ara de que allà mateix hi havien unes ruïnes romanes.
Ésta molt bé que les hagin trobat així podrem saber més coses sobre els romans que hi havien a La Garriga.

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Poques vegades he passejat, per la plaça de can dachs, i d'aquestes poques vegades sende adonar-me de que hi havia sota d'on estava caminant. I es increïble com cada vegada es van trobar més i més restes a La Garriga.

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Poques vegades he passejat per la plaça de can Dachs, i d'aquestes poques vegades sense adonar-me de que a sota meu hi havien restes.. I gràcies a aquestes excavacions es suma un altre de moltes que s'han trobat a La Garriga, es increïble.

Àngel Enrich ha dit...

La part dolenta de les troballes de la plaça de can Dachs es que despres les taparan i hi construiran a sobre, és una llastima que es pugui fer res per conservar aquestes runes

Alba M. ha dit...

És incrïble, que al nostre poble, La Garriga on mai ha passat res, es començin a trobar cosas d'aquest valor. Poder s'haurien d'haver dut a terme aquestes excavacions abans i tot...!

Alba M. ha dit...

És incrïble, que al nostre poble, La Garriga on mai ha passat res, es començin a trobar cosas d'aquest valor. Poder s'haurien d'haver dut a terme aquestes excavacions abans i tot...!

Cèlia ha dit...

Encara més troballes?! Al final ens trobarem que vivim just a sobre d'una antiga civilització romana i nosaltre ignorants de no saber-ho..

Nadine ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nerea ha dit...

Hem estat caminant durant molts i molts anys a sobre d'aquestes ruines, aquesta l'hem descobert però jo crec que aquí a la Garriga hi han moltes més, On creieu que estan ubicades?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts