17 d’octubre del 2010

BLANES DE FESTIVITATS ROMANES


Del dia 10 al 12 de setembre a Blanes es van celebrar les 2es Jornades de Reconstrucció Històrica, anomenades BLANDA AETERNA. En aquestes festes, Blanes retrocedeix 2000 anys enrere quan aquesta població era anomenada Blanda, i tenen com a objectiu conèixer els orígens romans d'aquest municipi.

La primera notícia de que a Blanes hi va haver població romana, la trobem en l'obra: "De chorographia", de l'historiador Pomponi Mela on es referia a Blanda com a: "parva oppida romana", és a dir petita població fortificada. Una part de la Blanda romana estava situada al jaciment dels Padrets, al Puig d’en Lladó, on es van trobar unes restes romanes en dues excavacions que hi van haver als anys setanta.

Hi ha diversos tipus d'activitats, com són:


Legionaris i Gladiadors:

Durant aquell cap de setmana al passeig marítim i a la platja de la Badia de Blanes hi van recrear un gran campament romà (castrum), on van oferir als visitants simulacions de lluita i instrucció militar.


Campament i instrucció

Els legionaris que van venir d'altres indrets a mostrar les seves habilitats, eren:
DE LA LEGIÓ V MACEDÒNICA, DE LA LEGIÓ VIII AUGUSTA, I DE COHORS GÀLICA i I GERMÀNICA. És a dir, grups de soldats de Blanes, França, País Basc i Tarragona.

I els gladiadors venien d’Hongria, de la Familia Gladoiatoria. I van oferir impressionants espectacles de lluita de gladiadors.


Gladiadors

Teatre, música i mercats:

També es va fer un mercat al passeig marítim on es representava la vida quotidiana que duia a terme la Blanda romana del segle III a.C.
Per la part de música hi va assistir el grup alemany Pätzold, que va oferir un concert amb el seu orgue d'aigua.
La recreació de la moda, la música i els balls romans
va anar a càrrec del grup Thaleia de Tarragona.

Músics

A part de les activitats lúdiques, també n'hi van haver de culturals, com per exemple:
conferències sobre temes com la pesca a l’antiguitat, l’erotisme i el sexe a Roma, Hispania o l’evolució de l’exèrcit romà des de les milícies fins a la professionalització.

Un vespre van organitzar un sopar de legionaris, i set restaurants del poble feien un menú inspirat en l’època romana. Aquí us deixo un petit vídeo on hi podreu veure la instrucció militar, els gladiadors i escoltar algun grup de música.


En aquest web podeu trobar més informació sobre les diverses activitats que feien durant aquells dies a Blanes.
He extret la informació d'aquests webs.


Mireia Cutura
1r Batx.

10 comentaris:

Mireia Cutura ha dit...

Totes les activitats que fan a Blanes, i en altres pobles per recordar el romans, estàn molt bé i ajuden a augmentar els nostres coneixements.

Unknown ha dit...

Trobo que és una bona manera de millorar els nostres coneixements del mon romà, no hi ha millor manera que veure pel·lícules, o espectacles o representacions, ja t'asseguro que és molt més agradable i fàcil que llegir-ho o estudiar-ho! Una molt bona idea!

Andrea Padilla ha dit...

Segur que va ser molt interessant, i així la gent va poder conèixer les activitats romanes. Ha estat la manera de donar a conèixer el món clàssic a molta més gent :)

Anònim ha dit...

Trobo molt bé que una població com Blanes vulgui recordar els romans.
Entre Tàrraco viva i Blanes, poc a poc anem influenciant a més gent de la importància dels Romans.

Anna Solà ha dit...

Penso que és la millor manera de fomentar el coneixement dels romans perquè des de ben petits n'estiguem interessats!
Podriem imitar a Blanes algun dia... Seria molt divertit!

Míriam ha dit...

Una forma divertida i amena per coneixer una mica més de els romans, m'agrada!
Podriem organitzar una sortida i anar-hi!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Aquesta publicacío m'ha agradat molt, perquè com deia abans trobo que és una manera molt interessat de saber qué feien, com vivien, que menjaven, els nostres avantpassats, o els romans o la gent d'una altre cultura. Fer aquestes representacions com una d'obra de teatre està molt bé.

sandra ha dit...

Està bé recordar la forma de vida dels nostres avantpassats, i que tothom i pugui participar de manera divertida i entretinguda.

abigail ha dit...

Està molt bé aquesta entrada, a mi sempre m'ha sorprés la seva vestimenta i la seva manera d'aillar-se a l'hora de fer un combat, és a dir com és tapaven a l'hora que els atacaven.

Pol ha dit...

Totes aquestes activitats que fan, estan molt bé, perquè aixi t'ajudaa no nomes al cole sino al carrer, t'ajuda a estudiar o a pendre algu. Les fotos estant molt bé!!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts