PROMETEU, EL LLADRE DEL FOC

El mite de Prometeu és una història de la mitologia grega que explica com aquest tità va ajudar els humans donant-los el foc que havia robat als déus. Prometeu era un tità molt astut i generós, que es preocupava pel benestar dels mortals. Un dia, va observar que els humans vivien en la foscor i el fred, sense poder cuinar els seus aliments ni defensar-se de les feres. Llavors, va decidir pujar al mont Olimp, on residien els déus, i robar una espurna de foc de la forja d’Hefest, el déu del foc i la metal·lúrgia. Amb una canya buida, Prometeu va amagar el foc i el va portar a la terra, on el va lliurar als humans. Així, els va ensenyar a utilitzar-lo per escalfar-se, il·luminar-se, cuinar i crear eines i armes.

Prometeu, el lladre del foc

Tanmateix, Zeus, el rei dels déus, es va adonar del robatori i es va enfurismar amb Prometeu. Zeus considerava que el foc era un privilegi diví i que els humans no havien de posseir-lo. Per aquest motiu, va castigar Prometeu d'una manera cruel: el va encadenar a una roca al Caucas, una muntanya altíssima, i va enviar una àguila gegant perquè li devorés el fetge cada dia. Com que Prometeu era immortal, el seu fetge es regenerava cada nit, i l’àguila tornava a atacar-lo l’endemà. Així, Prometeu va patir un turment etern per haver ajudat els humans.


Àguila devorant el fetge de Prometeu

El mite de Prometeu té múltiples significats i interpretacions. Alguns el veuen com una metàfora de la rebel·lia, la creativitat i el progrés de la humanitat, que gràcies al foc va poder desenvolupar la civilització i la cultura. Altres ho interpreten com una advertència dels perills de desafiar els déus i de fer ús del foc sense control, ja que pot provocar destrucció i sofriment. També es pot veure com una reflexió sobre el sacrifici, la solidaritat i l’amor de Prometeu envers els humans, als quals va voler ajudar fins i tot a costa de la seva pròpia vida.


Explicació mite de Prometeu amb dibuixos

Miquel Mena Moreno
1r Batx

Comentaris

Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Miquel! M'ha agradat com has explicat el personatge de Prometeu, explicant les seves carcterístiques principlas, com ha sigut una figura important pels humans, i el desenvolupament de la humanitat. Has explicat molt bé el mite que és més conegut, però n'hi ha una versió lleugerament diferent d'aquesta llegenda, es diu que la humanitat ja tenia el foc, però Prometeu va intentar enganyar a Zeus fent que menges tots els ossos i mantega en el lloc de carn en un banquet que es feia en el mont Olimp. Zeus en assebantar-se'n, furiós, els hi va treure al foc als homes perquè només mengessin carn crua. Això explicaria els sacrificis dels animals i perquè els grecs els hi dedicaven ossos i mantega als déus, mentre que ells, els humans menjaven carn crua.
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Miquel! Zeus no només es va venjar de Prometeu, sinó també de la humanitat. Per fer-ho va ordenar a Hefest construir amb fang una imitació de les deesses, que posteriorment ell donarà vida. D'aquí va sorgir la primera dona, anomenada Pandora. Que va ser enviada per Zeus a casar-se amb Prometeu, però com que aquest desconfiava del déu va ordenar al seu germà casar-se amb ella. A la casa dels dos germans hi havia una caixa que guardava totes les desgràcies. Pandora havia sigut dotada pels déus de moltes qualitats, i una d'elles era la curiositat. És per això que va obrir la caixa i va alliberar totes les desgràcies de la humanitat que patirien els humans.
Gerard Planas ha dit…
Molt bona entrada! M'agrada com presentes a Prometeu com un heroi cultural que simbolitza tant el progrés i la creativitat humana com les conseqüències de desafiar el poder diví. Transmets bé la valentia i el sacrifici de Prometeu, així com les implicacions del seu acte per a la humanitat.
Júlia Romero ha dit…
Bona entrada, Miquel! M'ha agradat molt com expliques la història de Prometeu i com has explicat el significat i el seu rol com a protector de la humanitat. Un detall interessant és que el nom de, Prometeu, significa, el previsor, en grec i això reflecteix perfectament el seu paper com a protector de la humanitat, anticipant-se a les seves necessitats amb el regal del foc.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCRIPTURA GREGA