LA VIDA QUOTIDIANA A L'ANTIGA GRÈCIA

INTRODUCCIÓ

La vida a l'antiga Grècia estava marcada per costums i pràctiques que variaven segons la ciutat-estat (polis), la classe social i el gènere però compartien una base cultural comuna. Els aspectes claus inclouen l'educació, la família, el paper de la dona, l'oci i les estructures socials. 

EDUCACIÓ I INFÀNCIA

- Atenes: Els nois atenesos de famílies benestants rebien una educació formal centrada en l'escriptura, la lectura, la música, les matemàtiques i la gimnàstica. Als més grans sel's ensenyava filosofia. Les nenes es quedaven a casa i aprenien a fer tasques domèstiques, teixir, cuinar, netejar...

- Esparta: L'educació espartana era militar, tant per nois com per noies. Els nens es preparaven des de ben petits per al servei militar i la disciplina era extremadament rigorosa. Les nenes també rebien entrenaments físics, ja que es valorava que fossin fortes i sanes per tenir fills forts. 


ORGANITZACIÓ FAMILIAR

La família era la unitat bàsica de la societat grega, i el pare era el cap de la família. Ell gestionava la propietat, la vida religiosa i els assumptes públics. La mare s'encarregava de fer les feines domèstiques i s'ocupava també de l'educació inicial dels infants i de l'administració de la llar. 

El matrimoni normalment era concertat, amb l'objectiu de mantenir i expandir el patrimoni familiar. A Atenes, les dones es casaven molt joves, mentre que els homes solien fer-ho una mica més grans, entre els 25 i 30 anys. 

PAPER DE LA DONA

Tot i que la dona era legalment lliure, no gaudia de drets polítics. La llar i la família era el resum d'on se centrava la vida de la dona, realitzava les tasques domèstiques que la societat establia per a ella: filar, teixir, organitzar la feina dels esclaus i criar els seus fills. 

Un altre tema important en aquella època és l'herència on les dones sortien sempre perjudicades. L'herència de la dona, coneguda com a dot, que rebia quan es casava, era de la seva propietat però estava administrada pel seu marit. A més, la dona no podia heretar els béns del seu pare i en cas de que no tingués fills barons, ho heretava el seu marit. 

El divorci només el podien sol·licitar els homes. L'home podia cometre qualsevol adulteri sense pagar cap pena, mentre que la dona si cometia un adulteri era castigada amb penes molt severes. 

CLASSES SOCIALS I TREBALL

La ciutat grega estava dividida en ciutadans, metecs i esclaus. Els ciutadans tenien drets polítics plens, mentre que els metecs tot i no tenir drets polítics, podien participar en activitats comercials i econòmiques. 

Els esclaus eren habituals i ocupaven un paper fonamental en l'economia. Feien diferents feines com treballar al camp, servir a cases, construir o treballar en mines. Els amos eren propietaris dels esclaus i no tenien drets. 

OCI I ESPORTS

La vida quotidiana incloïa activitats d'oci, com els jocs atlètics, que es practicaven regularment i eren el preludi dels Jocs Olímpics i les activitats a les palestres, gimnasos on els ciutadans es reunien per entrenar-se i socialitzar. 

Altres activitats incloïen la lectura de poesia, el teatre, especialment a Atenes, les danses i els recitals. El teatre era un gran entreteniment públic, i tant les tragèdies com les comèdies atreien una audiència variada. 

                                            Palestra, on entrenaven i lluitaven 


Pol Fernàndez
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES