DEMOCRÀCIA A ATENES
La democràcia és una forma de govern en la qual el poble és qui decideix quin serà el seu futur. Aquesta manera de governar és un fet que ja fa temps que es porta a terme en la societat actual, però es té registrat que el primer cop que es va utilitzar la democràcia va ser a Atenes.
1- Per què i com es va crear?
Antigament, a Grècia tothom parlava la mateixa llengua i compartien les mateixes cultures i creences. Però no tots els llocs es governaven per igual, de fet, vivien separats en diferents ciutats i n'hi havia més de mil! El problema és que cada ciutat tenia el seu propi govern, la qual cosa provocava que estiguessin en constant lluita per voler aconseguir els territoris dels altres.
Al principi els nobles més rics manaven molt, mentre que els ciutadans no estaven massa d'acord amb la majoria de les decisions. Amb les seves protestes van aconseguir un canvi en el sistema de govern, que el van anomenar DEMOCRÀCIA (aquesta paraula grega vol dir "govern del poble").
Amb aquesta nova manera de governar, les decisions importants les prenien entre tots els ciutadans atenesos, excepte les dones, els estrangers i els esclaus, que no se'ls considerava com a ciutadans, sabent que entre dones i nens eren 90.000, els esclaus eren uns 90.000 i els estrangers eren més de 200.000!
2- Com governaven?
Els ciutadans atenesos es reunien cada deu dies en un turó anomenat Pnix. Normalment es reunien 6000 homes i els ciutadans de més de vint anys ja podien donar la seva opinió i ser validada. Quan es prenia una decisió important sempre hi havia bàndols enfrontats, clar que en aquell temps era molt més salvatge que ara perquè aleshores s'hi valia tot, fins i tot mentides greus i/o l'assassinat. Llavors, la política per a ells no era una feina, sempre passava el mateix, els càrrecs de govern canviaven cada any i si als ciutadans no els agradava com ho feia la persona que estava al càrrec en aquell moment, votaven si es mereixia seguir al càrrec o no, i si hi havia majoria, el desterraven d'Atenes i no el deixaven tornar fins que passessin deu anys.
Representació de quan discutien idees per a governarA part d'això, els ciutadans també triaven deu generals perquè defensessin la ciutat. Un dels més famosos va ser Pèricles, la seva influència va durar quinze anys i va ser un dels grans pilars perquè la democràcia fos cada vegada més forta. Parlava tan bé que l'assemblea quedava captivada i feia que la gent escoltés amb confiança els seus consells. Igualment Pèricles també tenia enemics, al ser partidari de la gent pobre, acostumava a tenir enfrontaments amb els nobles.
Estàtua de la cara de PèriclesLa raó fonamental va ser que, al principi, els pobres no podien fer política, per això, Pèricles va introduir un canvi molt important, que era que la ciutat (incloent-hi els nobles) pagués una petita quantitat de diners a tots els que participaven a l'assemblea. Eren pocs diners però servia.
3- Riquesa d'Atenes
Aquells anys eren difícils perquè els ciutadans de Pèrsia i altres ciutats gregues atacaven la ciutat d'Atenes, però Atenes, gràcies a la nova manera de governar, va assolir una edat d'or fent que els filòsofs, artistes i científics d'aquella època la consideressin la millor ciutat de Grècia. Atenes era tan poderosa que entre 160 a 200 pobles, que eren menys forts, pagaven la ciutat d'Atenes per a què aquesta els protegís per si eren atacats. Amb tots els diners que guanyaven Atenes es va fer molt rica i, com que havien perdut molts edificis per la guerra contra els perses, van decidir reconstruir-los o construir-ne uns de nous. A més, els pobres també ajudaven, així que cobraven i per tant ja no eren tan pobres.
4- Conclusió i reflexió
Gràcies a tot això podem extreure com és la democràcia, que, malgrat les seves limitacions inicials, va marcar un abans i un després en la història de la humanitat, oferint una nova manera de governar basada en la participació col·lectiva. A més, aquesta innovació política va estar acompanyada d’un creixement cultural, artístic i científic sense precedents que va transformar Atenes en un referent històric.
Això ens recorda que un sistema de govern que promou la implicació ciutadana i valora el potencial de tots els membres de la societat pot ser la clau per assolir prosperitat i avenços duradors. En aquest sentit, la democràcia d’Atenes ens deixa una lliçó per al futur: la necessitat de buscar maneres més inclusives i justes de governar, perquè la força d’una societat cau en la seva capacitat per unir les veus de la gent en un mateix camí.
Comentaris