L'ESCLAVITUD A L'ANTIGA GRÈCIA

L'esclavitud a l'antiga Grècia era una part fonamental del funcionament de la societat, i totes les ciutats depenien dels esclaus per mantenir les seves activitats econòmiques i domèstiques. A Grècia, no tenir esclaus era un senyal de pobresa ja que, moltes famílies, tant riques com de classe mitjana, tenien esclaus per fer diverses tasques. Aquests esclaus eren considerats propietat dels seus amos i no tenien cap dret personal.

Aquests esclaus podien venir de diferents orígens, molts eren presoners de guerra que havien estat capturats durant conflictes. També hi havia esclaus que havien estat segrestats per pirates i venuts als mercats d'esclaus de ciutats com Atenes. Per últim, els fills dels esclaus també es convertien automàticament en esclaus, d'això s'anomenava esclavitud hereditària. 

Els mercats d'esclaus era una cosa molt comuna sobretot en zones portuàries. Les famílies riques hi anaven per comprar els esclaus que necessitaven per les seves cases o propietats.

Quan una persona estava endeutada també tenia l'opció de vendre's a si mateix.

Els esclaus feien moltes tasques diferents i podien arribar a viure en millors o pitjors condicions, depenent de la seva ocupació.
  • Els esclaus domèstics treballaven dins de les cases dels seus amos, fent tasques com cuinar, netejar o tenir cura dels fills. Tot i que estaven millor tractats que altres esclaus, seguien sent propietat dels seus amos i com tots, estaven completament a la seva disposició.                                                        
  • Els esclaus públics treballaven per a la comunitat i feien feines com ajudar en l'administració o mantenir ordre en les assemblees públiques.                               
  • Els esclaus agrícoles, treballaven a la terra, on la seva vida era molt més dura. Les jornades eren molt llargues i les condicions de vida molt difícils.       
  • Els esclaus miners, treballaven en mines, com les de plata de Laurion i allà patien les pitjors condicions de vida i les més extremades i perilloses. Molts esclaus morien joves a causa de les males condicions i els accidents dins de les mines.
Vivien tots igual?

La vida dels esclaus a Grècia depenia molt de la ciutat en la qual vivien, ja que cada polis tenia diferents maneres de tractar-los.

Els ilotes, esclaus d'Esparta, eren descendents de pobles conquerits. Estaven lligats a la terra i eren controlats amb una violència constant. Esparta organitzava la criptia, una pràctica en què els joves espartans caçaven ilotes per mantenir-los amb por.

En canvi, a Atenes, els esclaus duien a terme tasques més variades, com el servei domèstic, el treball al camp o a les mines. Els esclaus de les cases sovint eren tractats amb més proximitat.

Emancipació i llibertat: podien arribar a ser alliberats?

Tot i que la majoria d'esclaus no podien escapar de la seva situació, alguns podien arribar a ser alliberats. Això podia passar si els seus amos decidien alliberar-los com a recompensa de la seva lleialtat o, en casos bastant excepcionals, si l'esclau aconseguia els diners suficients, podia comprar-se a ell mateix. Tot i  poder estar alliberats, encara tenien obligacions cap als seus antics amos i no gaudien dels mateixos drets que els ciutadans lliures.

Actualment, l'esclavitud legal com a sistema ha desaparegut a Grècia i gairebé a tot el món, gràcies als drets humans que protegeixen la llibertat. Però encara hi ha algunes formes modernes d'esclavatge, com el tràfic de persones o les condicions laborals abusives, que afecten a moltes persones de manera il·legal.

En conclusió, l'esclavitud a l'Antiga Grècia mostra com aquesta societat depenia completament dels esclaus per funcionar, ja que feien tota classe de treball sense dret ni llibertat. La manera de com eren tractats depenia de la ciutat i de la feina que feien, però sempre eren considerats propietat. Aquest sistema ens recorda com poden d'injustes ser les estructures de poder i la importància de garantir avui en dia la llibertat i dignitat de les persones.



Gerro que representa uns esclaus treballant a l'agricultura 
(Museu britànic)


Mercat d'esclaus, Jean-León Gérome


Esclau servint en un banquet
(ceràmica àtica de finals del S.V a.C, Museu del Louvre)

I vosaltres lectors, què en penseu de tot això?

Alba Gabasa Sabé
1r Batx

Comentaris

Oscar Lujan ha dit…
Bona entrada Alba! L'esclavitud a l'antiga Grècia em sembla ben bé un tema interessant. A dia d'avui sabem amb certesa que sense l'esclavitud extrema de l'antiga grècia els grecs no podrien haver arribat a crear un imperi tan gran com el que van crear. La seva societat es basava en l'esclavitud i els esclaus eren veritablement qui treballaven horaris inhumans i construien totes les ciutats.
Com veus els antics grecs ens han ensenyat tant coses bones com dolentes!
Pol Llimargas ha dit…
Alba, quin tema més interessant! És dur de llegir aquest text sabent que es feien aquelles coses amb les persones humanes, però per sort avui dia ja no passa. Era una pràctica terrible, suprimint els drets de pobres persones. Tot i així, l'esclavitud formava part del món grec.
Una entrada apassionant Alba!
Maria Cruz ha dit…
Que impactant que els esclaus no nomes eren acceptats, sinó que eren uns indicadors de riquesa i prestigi social. Això mostra fins a quin punt la societat grega depenia dels esclaus per mantenir el seu estil de vida, fins i tot en famílies de classe mitjana. Avui en dia es difícil imaginar que la possessió d'una altre persona pogués ser un símbol d'estatus, però en aquella època era una pràctica acceptada. Molt bona entrada Alba!
Ona Coll ha dit…
Molt interessant Alba. És sorprenent com l'esclavitud estava tan arrelada en la societat grega, final al punt de ser un indicador de riquesa i prestigi social. Aquesta dependencia ens fa entendre millor la desigualtat de poder i la jerarquia extrema en la qual es basava l'imperi grec. És realment xocant pensar com una societat tan avançada en la filosofia, arts i ciència podia sostenir-se sobre un sistema tan cruel i injust.
Janat El Louah ha dit…
Molt interessant! Em sorprèn com, tot i ser una societat tan avançada en filosofia i ciència, els grecs poguessin tenir un sistema tan injust com l'esclavitud. El fet que l’esclavitud fos tan normal i fins i tot un signe de riquesa em fa pensar en la gran desigualtat que existia. És una gran contradicció que una societat que parlava de llibertat tingui tan poc respecte pels drets dels esclaus.
Miquel Mena Moreno ha dit…
Molt bon tema del que parlar, bona feina! Un aspecte interessant que no es menciona en l'entrada és el paper dels esclaus educats a l'antiga Grècia. Alguns esclaus tenien habilitats especialitzades, com ara ser tutors privats, metges o comptables, i podien gaudir de millors condicions de vida respecte als esclaus dedicats a feines físiques. Això revela com, tot i ser considerats propietat, hi havia una jerarquia entre els mateixos esclaus basada en les seves funcions i coneixements. Aquest fet destaca la complexitat del sistema d'esclavitud grec i com la societat grega valorava certes competències fins i tot dins d'aquest sistema opressiu.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES