FAUNE I SATURN

HOLA!

Abans d'endinsar-nos en aquest mite, us vull presentar els dos personatges perquè els conegueu una mica millor!

COMENCEM!

Faune és un déu de la natura, la fertilitat i els boscos, sovint identificats amb el déu  grec Pan. Ell és descrit com una  figura semihumana amb corns, similars als sàtirs de la mitologia grega. Faune era considerat un déu protector dels pastors i dels ramats, i se li atribuïen els sons misteriosos i els ecos del bosc.

Faune dansant Eugene-Louis Lequesne Jardí de Louxemburg, París

Saturn és dels déus més antics de la mitologia romana, associat amb l'agricultura, la sembra i el temps. Saturn és sovint identificat amb Cronos, el déu grec del  temps i el pare de Zeus. Segons la mitologia romana, Saturn va governar durant una edat daurada, un període de prosperitat, justícia i abundància.

    Saturn menjant-se al seu fill, Jardí històric "El Capricho" Alameda d'Osuna

Ara sí, comencem amb el mite!

L'arribada de Saturn a Itàlia

Segons el mite, després de ser derrocat pel seu fill Júpiter(Zeus) i expulsat del cel, Saturn va fugir a Itàlia, on va ser rebut pel déu Janus. Saturn es va establir a la regió que després coneixeria com el Laci. Janus, reconeixent la saviesa i el poder de Saturn, va compartir amb ell el seu regnat.

L'edat daurada de saturn

Amb Saturn com a governant, es va iniciar una edat daurada. Durant aquest temps, la terra produïa abundants collites sense necessitat de treballar intensament, i la gent viva en pau i harmonia. Saturn va ensenyar als humans a cultivar la terra i a viure de l'agricultura. Aquesta època de prosperitat i justícia es va recordar amb nostàlgia en la mitologia romana.

Faune i Saturn

Faune, com a déu de la natura  i dels boscos, era una figura complementària a Saturn. Mentre Saturn representava l'agricultura i la civilització, faune simbolitzava la natura salvatge i la fertilitat. La interacció entre faune i Saturn reflecteix la  relació entre la natura indomable i l'agricultura organitzada que defineix la societat humana. Saturn, amb el seu coneixement de l'agricultura, va aprofitar els dons de la natura que Faune protegia.

Les Saturnalia

Un dels llegats més importants de Saturn és el festival de les Saturnalia, celebrat en el seu honor. Les Saturnalia era un període de festa i alegria que commemorava l'edat daurada de Saturn. Durant aquest temps, les regles socials es relaxaven, els esclaus esclaus "gaudien" de certs privilegis, i se celebrava amb festes, regals i decoracions. Aquest festival se celebrava del 17 al 23 de desembre i és un precursor de moltes de les tradicions nadalenques modernes.

CONCLUSIÓ:

El mite de Faune i Saturn il·lustra la complementarietat entre la natura i la civilització en la mitologia romana. Saturn, el déu de l'agricultura i el temps, i Faune, el déu de la natura i la fertilitat, representen dos  aspectes fonamentals de la vida humana: la necessitat d'organitzar i cultivar la terra i la dependència de la natura per a la subsistència. Aquesta narrativa destaca la importància de l'harmonia entre els humans i el món natural, un tema que continua essent rellevant avui dia.

Tigist Masllorens Mas

4t ESO

Comentaris

Bruna Safont ha dit…
Em sembla molt curiós que després de tants anys encara se celebri la festa de Saturnalia, on actualment és el precursor del nostre nadal. De tal forma veiem que les festes actuals estan encara influenciades en les antigues tradicions o cultura de la població que abans habitava en el nostre territori actual.
Judit Muñoz ha dit…
El mite de Faune i Saturn no només és sobre la importància de la relació entre la civilització i la natura, sinó que també va sobre les aspiracions dels romans de viure en harmonia amb l'entorn, tal com passava a l'època daurada de Saturn.
M'ha semblat molt interessant el fet de que Saturn, sigui el déu de l'agricultura i el temps, i que Faune, sigui el déu de la natura i la fertilitat, i que junts representin els dos aspectes fonamentals de la vida humana. Molt bén redactat i molt interessant!
Janat El Louah ha dit…
Ostres, no sabia això... que interessant! No tenia ni idea que Faune, com a déu de la natura, i Saturn, com a representant de l'agricultura i el temps, estaven tan connectats en la mitologia romana. M'ha cridat molt l'atenció la manera en què es complementen, simbolitzant la relació entre la natura indomable i la civilització organitzada. A més, les Saturnalia com a precedent de les festes nadalenques és molt chulo!
Júlia Romero ha dit…
M'encanta la teva entrada, es molt interesant! També es podria destacar de Faune, qui estava associat amb els sons del bosc, que de vegades utilitzaba aquesta capacitat per causar espants nocturns als viatgers o pastors, especialment per la nit.
Ona Coll ha dit…
Bona entrada, és fascinant com Saturn, coma déu de l'agricultura i el temps, i Faune, com a déu de la natura i la fertilitat, simbolitzen l'equilibri entre la natura i civilització, dues forc essencials per la vida humana. Una explicació molt interessant i ben elaborada.
Arnau Torrents ha dit…
Bona entrada, molt ben explicat el mtie de Saturn i Faune. Durant les Saturnalia era costum que la gent fes reglas com figures de fang, espelmes o altres detalls senzills, es feien a honor a Saturn. Aquest costum es considera antecedent de la tradició de fer regals a les festes d'hivern, com fem nosaltres per Nadal.
Maria Cruz ha dit…
M'ha sorprès la bona relació simbòlica entre Faune i Saturn, que representa la connexió entre la natura i civilització en la mitologia grega. És fascinant com aquests dos déus, il.lustren dues forces essencials per a la supervivència humana.
Aina Cruz ha dit…
Molt bona entrada! M’ha cridat molt l’atenció com la figura de Faune, com a déu de la natura i la fertilitat, complementa perfectament la figura de Saturn, que representa l’agricultura i el temps. És fascinant veure com aquests dos déus simbolitzen la relació entre la natura salvatge i l’organització humana, i com aquesta interacció es reflecteix en la societat. També m'ha semblat molt curiós com les Saturnalia, una festa en honor a Saturn, sigui l’origen d'algunes de les tradicions nadalenques actuals. Això mostra com les festes antigues segueixen influenciant les nostres celebracions modernes!
Oscar Lujan ha dit…
Bon treball! Em sembla un aspecte molt a tenir en compte el fet de que a l'antigitat tots depeniem de la natura per poder subsistir i sobreviure. Molts cops de fet les collites no depenien del nostre treball sinó de l'atzar, de la bona o la mala sort de que plogués poc o massa. Avui en dia estem ja tant urbanitzats que hem oblidat les bases de la nostra societat com és l'agricultura. Personalment penso que hauriem de donar més importància a aquest aspecte. Has explicat molt bé la relació entre els dos mites i el que van comportar a la ciutat aleshores. Molt bon treball!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)