L'ORIGEN I LA DESAPARICIÓ DE L'ATLÀNTIDA, MITE O VERITAT?


L'Atlàntida, una de les civilitzacions llegendàries més importants històricament, ens ha deixat amb dubtes de la seva existència a causa dels anys que han passat. Per saber si aquesta civilització és una llegenda o realment va existir, hem de conèixer els orígens d'aquesta.

ORIGEN

La seva primera aparició és en Timeu de Plató (429-347 a.C), una de les seves últimes obres que va publicar. El títol de l'obra prové del seu protagonista, un filòsof pitagòric fictici que parla de l'ànima amb Sòcrates. Tot i això, el diàleg no és filosòfic, sinó un exercici de sofisme, amb un llarg monòleg de Timeu sobre la creació del món. Quan es menciona l'Atlàntida és just després d'aquest diàleg, ho fa Critias, un filòsof i sofista que presentava les seves idees amb exageracions per captar l'atenció de l'oient i transmetre l'essència d'aquelles idees. En aquesta obra només es menciona, no es detalla res.

Quan torna a sortir més detalladament és en Critias de Plató. Aquesta obra és la continuació de la conversa de Timeu. Ens diu que és una poderosa civilització situada més enllà de les Columnes d'Hèrcules, a la vora de l'estret de Gibraltar. També ens diu que era una illa rica i avançada en recursos naturals, arquitectura i organització social. Els atlants eren virtuosos molts ens diuen que eren molt guapos i amb un físic que deixaria amb la boca oberta a qualsevol. A més a més, eren molt avançats espiritualment i tecnològicament.

DESAPARICIÓ

Segons Plató, la civilització de l'Atlàntida va desaparèixer de manera sobtada a causa de la seva pròpia arrogància i corrupció. Des d'un inici, els atlants eren un poble virtuós, però amb el temps es van deixar portar per l'ambició i la set de poder. La seva arrogant corrupció va enfadar els déus, que van decidir castigar-los. Es diu que, en una sola nit, terratrèmols i inundacions terrorífiques van engolir l'illa, i l'Atlàntida es va enfonsar completament sota les aigües, desapareixent per sempre. Tot i que no hi ha proves definitives de la seva existència, de moment podríem que aquest mite ha captat l'atenció de les generacions més recents a intentar buscar alguna resta d'aquesta civilització.

CONCLUSIÓ

Com pot ser que una civilització que des de un inici era molt avançada en tots els sentits, hagi pogut acabar d'aquesta manera? Personalment, penso que no tenim la suficient informació que tingui bases verídiques o per demostrar que realment ha sigut una civilització que hagi existit en algun moment de la història. Entenc que si s'ha enfonsat sense deixar cap rastre, no tenim cap mena de registre, però penso que si no tenim cap mena de prova, sigui en paper, estructures, o fins i tot invents (ja que eren una civilització tecnològicament avançada) a més d'estar en un context mitològic, no entenc per què ens ho hauríem de creure.


Arnau Torrents
1r Batx

Comentaris

Sergio Mansergas ha dit…
Quina entrada més interessant Arnau! L'article està molt ben ordenat i cohesionat. Em sorprèn molt la desaparició de l'Atlàntida que no coneixia fins ara. És trepidant que en una sola nit els terratrèmols i inundacions van engolir l'illa!
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada. És realment interessant tota la història de l'Atlàntida i com avui en dia encara la trobem present en moltes pel·lícules i llibres. Com és el cas del llibre de Pierre Benoit anomenat "L'Atàntida" (1919), la història tracta de dos oficials francesos que després de perdre's al Sàhara descobreixen un món que no apareix en els mapes: L'Atlàntida. On reina Antinea, bella i cruel, que atrapa als ciutadans en les seves xarxes de seducció.
Gerard Planas ha dit…
Molt Bona entrada! M'agrada que en la part final expresses una reflexió personal interessant sobre la manca de proves arqueològiques i documentals, posant en dubte la veracitat històrica del relat. Per mi, potser podries aprofundir una mica més en com el mite ha evolucionat al llarg dels segles i en el seu impacte cultural i literari. En general, és una entrada ben estructurat i amb una opinió crítica ben fonamentada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)