1 de març del 2021

DE RE COQUINARIA

L'autor

Mosaic de Marcus Gavius Apicius

Marcus Gavius Apicius, nascut al s.I a.C, és considerat el primer gastrònom. Apicius va néixer en una família benestant, i és aquesta tranquil·litat econòmica la que permet que ell pugui desenvolupar la seva passió culinària i escriure més d'un receptari, entre d'ells De re coquinaria. L'autor va rodejar-se de cuiners, bodeguers, artesans i agricultors amb la finalitat de poder crear receptes que mai ningú no hagués tastat, i aprofitant això va relatar el seu llegat, aquest cèlebre receptari el qual encara meravella a hom qui el llegeixi.

El llibre

De re coquinaria (la cuina), està dividit entre 11 capítols anomenats com: El Mar, El Jardí, De Les Aus etc, que divideixen el receptari entre els principals aliments que s'emparen a cada recepta. Però el que ha sorprès més a gourmets actuals no és aquesta divisió sino el domini de les espècies orientals obtingudes a través del comerç amb Grècia i Àsia, fent que aquest llibre també tingui inspiració gastronòmica amb cultures orientals com poden ser l'egípcia, la grega i fins i tot l'índica.

Pintura que simbolitza una cuina romana

Com es lògic, aquest receptari manca d'ingredients considerats essencials per la gastronomia actual, com pot ser: el tomàquet, el cafè o el sucre, però és interessant veure com les antigues cultures feien una reducció de vi o de mel per substituir aquest, per exemple.

L'ús del garum

El garum, una salsa feta de vísceres fermentades de peix i considerada afrodisíaca, va ser un aliment molt valuós i només fet servir per les elits romanes degut al seu cost i exclusivitat. Aquest condiment equival a una salsa de soja (molt utilitzada a les receptes asiàtiques) de la gastronomia romana.

Mosaic de peixos utilitzats per fer el garum

El llibre De Re Coquinaria explica, de manera confusa, com confeccionar i utilitzar aquest afrodisíac, especificant que es barrejava amb vi, aigua, vinagre, pebre o oli per acompanyar i condimentar nombroses receptes.

S'ha pogut arribar a saber que les illes balears eren la major zona de producció del garum que es consumia a Roma, i per tant, Mallorca i Menorca, es van acabar especialitzant en l'exportació d'aquest.

Avui en dia el garum no és comú, però tot i així es pot seguir trobant i fent servir.

Anotacions

El llibre De Re Coquinaria és pot analitzar de moltes maneres diferents i es pot parlar d'una gran diversitat d'aliments i de receptes. S'ha escollit parlar del garum perquè és tracta d'una salsa que es mes propera a la nostra terra i que per tant ens pot haver influenciat més culturalment.

          

Jacint Salat Casacuberta
1r Batx

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant. Respecte a la part on nombres, el domini de les espècies orientals. Quina era l'espècia que s'utilitzava més i per què?

Anònim ha dit...

Curiosament, el pebre, una espècie comunament utilitzada a dia d'avui, era l'espècia oriental (de l'Índia) més utilitzada per els romans. En quant al perquè, no he pogut trobar la raó exacte, però crec que es deu a la seva simplicitat i amb la facilitat amb la que es pot combinar amb diferents aliments.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts