26 de gener del 2021

L'ORACLE DE DELFOS

L'oracle de Delfos ha escrit una gran part de la història clàssica. És per això que avui en dia Delfos es considerada una de les troballes arqueològiques més importants de la Grècia clàssica.

Aquest santuari, dedicat a la serp Pitó, està situat al peu del mont Parnàs (regió de Fòcida), i va ser consultat per governadors, no només de les polis gregues, sinó que també de l'Àsia menor o Egipte.

QUÈ ÉS UN ORACLE?

Oracle pot ser utilitzat de dues maneres diferents, ja que era el nom que podien rebre tant els sacerdots com les sacerdotesses, però també es pot interpretar com un missatge diví tramès i interpretat per un santuari. 

Els oracles van ser fruit de la necessitat humana de saber el futur i fer les coses segons els criteris divins. L'oracle de Delfos en concret era transmès per la Pitonissa i interpretat pels sacerdots del deu Apol·lo.

EL MITE DE L'ORACLE DE DELFOS

"Apol·lo i la serp Pitó", Pieter Paul Rubens

Segons la mitologia grega, es diu que després que el déu Apol·lo naixés a l'illa de Delos va buscar un lloc a on establir el seu santuari. Zeus, en saber això, li va recomanar que el plantes a Delfos, així que Apol·lo ho va fer. No va ser feina fàcil, però, ja que allà hi havia un temple que honorava a Gaia (Gea), la deessa de la terra, i aquest temple estava vigilat per la serp Pitó. Apol·lo va lluitar contra l'animal, i finalment va sortir vencedor. El déu va plantar el seu santuari al lloc on anteriorment hi havia hagut el temple de Gaia, i per mostrar respecte i honorar a Pitó, va fer que les profetesses d'aquest santuari s'anomenessin Píties o Pitonisses.

COM ES COMUNICAVEN LES PÍTIES AMB APOL·LO?

"Sacerdotessa de Delfos", John Maler Collier

Quan les profetesses es posaven en contacte amb Apol·lo, es deia que arribaven a un estat d'entusiasme (una paraula d'origen grec que vol dir, en aquest context, posseït per una divinitat). Les Píties, per arribar a aquest estat, s'assentaven a dalt d'un trípode i mastegaven llorer, la planta sagrada d'Apol·lo (segons el mite d'Apol·lo i Dafne), i inspiraven els gasos que segregaven les parets de la caverna; es pot dir, doncs, que les Pitonisses estaven sota efectes de substàncies al·lucinògenes al moment de transmetre els missatges divins.


Jacint Salat i Casacuberta
1r batx

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, però tinc una pregunta, què havies de fer per ser Pitonissa? Estaven obligades a ser allà?

Anònim ha dit...

@Paula García, les Pitonisses eren escollides pels sacerdots del temple entre les families honrades de Delfos. Aquestes passaven una mena d'entrenament on es preparaven per ser profetesses i havien de mantenir castedat de per vida, per tant es podria dir que si, que estaven obligades.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada. Sobretot la part on explicàs que és un oracle, sincerament no en tenia ni idea. Però deixem afegir una curta informació. Al 385 dC, quan el cristianisme va ser considerada oficialment la religió de l'Imperi Romà, l'activitat de l'oracle de Delfos va ser clausurada per l'emperador Teodosi.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts