7 de novembre de 2018

APOL·LO

Apol·lo era el fill de Zeus i Leto i germà bessó d'Àrtemis i era conegut amb el nom Dèlic.

En la mitologia era conegut per ser el déu del sol i la llum, la veritat i la profecia, també per el tir amb arc, la medicina i curació i la musica, la poesia i les arts. 

Físicament ell era un déu molt bell, notable, alt i  amb els cabells llargs:

Apol·lo entre la dansa i la música, Aimé Millet, 1868

L'ORACLE DE DELFOS

Apol·lo tenia un oracle en el santuari de Delfos on va matar Pitó. Aquesta era una serp encarregada de protegir aquest santuari, i quan Apol·lo va aconseguir derrotar-la també aconseguí apoderar-se de l'oracle. Avui en dia és un dels santuaris més coneguts i importants de Grècia. 

                                 Santuari i oracle de Delfos, Grècia.


AMORS D'APOL·LO

Molts déus olímpics acostumaven a tenir moltes parelles i fills, i apol·lo no seria un excepció i menys sent un déu de la bellesa.

Ell va tenir relacions tant amb homes com amb dones.

Homes:

-Ciparís: 
Era un noi jove que venia de Quios. Apol·lo li va regalar una javelina perquè aprengués a casar. Cap al final Ciparís es va convertint amb un Ciprés.
-Jacint:
Era fill del rei Esparta. Amb ell va tenir una relació molt forta.
A Jacint també se'l va emportar el bosc però per ensenyar-li gimnàstica.
Tristament Jacint va morir al costat de Apol·lo, va ser quan un dia estaven practicant el llançament de disc Jacint va voler demostrar a Apol·lo que per ser més petit no significava tenir menys força, i amb un d'aquests llançaments el disc va caure amb tanta força contra al terra que va acabar rebotant al cap de jacint deixant-lo mort

Dones:

Va estar amb moltes muses i nimfes, i això va esdevenir a tenir molts fills de diferents mares, però per l'amor més important va ser amb el de Dafne.


                                      La mort de Jacint, Nicolas-Rene Jollain,  1769.


                                   Apol·lo atès per les nimfes, François Girardon, 1673.APOL·LO I DAFNE

Un dels amors més coneguts és amb el de Dafne.

Aquest amor va sorgir per culpa de Eros, mundialment conegut com a Cupido. Aquest estava molt enfadat ja que Apol·lo s'havia burlat d'ell i va decidir venjar-se.

La venjança:


Comença quan un dia Apol·lo estava pel bosc passejant i de sobte es va trobar una preciosa nimfa anomenada Dafne.

Eros va aprofitar, i li va llençar a Apol·lo una fletxa d'or que li va provocar un sentiment molt fort d'amor cap a ella, en canvi a Dafne li va disparar una fletxa de plom que li va provocar totalment el sentiment contrari, repugnància  i odi.
Seguidament Apol·lo es va posar a perseguir a Dafne per aconseguir al seu amor, òbviament ella va intentar escapar fins que ja no va poder més i va decidir demanar ajuda al seu pare, Paneu, i li va suplicar que la convertís en un llorer.
Quan Apol·lo va veure que s'estava convertint en un arbre es va posar molt trist, i va decidir que les fulles que l'hi havien sortit a la nimfa adornarien als guerrers, atletes, poetes i cantaires que triomfessin, convertint-se en un símbol de triomf i victòria.

                                             L'apollo e Dafne, Gian Lorenzo, 1625

Berta Dong Reixach
4t ESO

3 comentaris:

Júlia Sabat Gonzalez ha dit...

Bona entrada!
Una curiositat d'Apol·lo, és que no va tenir infància. Abans de ser alletat per la seva mare, Themis va alimentar a la criatura amb nèctar i ambrosia, l'aliment dels Déus, cosa que va provocar que es convertís ràpidament en un fort adult.

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Una entrada molt interessant i molt maca!
Una curiositat que he trobat i que m'ha semblat molt maca sobre aquesta entrada ha estat que després de que Dafne es convertís en un llorer, Apol·lo va agafar algunes fulles de l'arbre que havien caigut a terra, en creà una cinta i se la posà al cap simbolitzant el seu amor verdader cap a ella.

Alba Le Riera ha dit...

És molt interessant veure que el fet de ser homosexual o bisexual ja existia a aquella època, però el que em pregunta és si en aquells temps això estava ben vist, ja que avui en dia malauradament encara no està del tot acceptat. Bona entrada!