LES SIRENES

Les sirenes són criatures marines mitològiques. No està molt clar de on van sortir, però hi ha gent que creu que són filles de Melpòmene (la musa de la tragèdia) i de Aquelou (el déu del riu). Però també hi han altres versions que creuen que són filles de Aquelou i de Terpsícore (musa de la dança)

Antigament, se les representava com a uns éssers híbrids meitat dona i meitat au que habitaven en una illa rocosa, però a patir de la Edat Mitjana, se les va començar a representar com les coneixem avui en dia: Dones precioses amb cua de peix.
La primera vegada que es va mencionar a les sirenes, va ser a l’Odissea.

Es creu que, antigament, hi havia tres sirenes, i que una tocava la lira, l’ltre cantava i l’altre tocava la flauta.

· Les sirenes de la antiga Grècia són les que tenen la meitat del cos de dona i la meitat de una au.
Als inicis de la mitologia grega, el nom de sirena tenia el significat de “les que encadenen”, i es creu que estaven lligades a l’inframón.
Tenien una veu musical molt bonica, amb la qual hipnotitzaven a qualsevol viatger que les sentís.
Hi ha una llegenda, que diu que, després de la metamorfosis, les sirenes van rivalitzar amb les muses, les muses es van ofendre i els hi van arrencar les plomes i es van fer corones amb les restes de les sirenes.

Ceràmica grega de les sirenes

·Les sirenes amb cua de peix, també tenien una veu molt bonica amb la que atreien a els mariners.
A l’Edat mitjana, es va començar a imaginar a les sirenes amb cua de peix, i llarga cabellera, ja que hi havien mariners que deien que havien vist sirenes amb cua de peix.
Encara que ara se les representi com a uns éssers molt bells, però és probable que, antigament, lu més bell que tinguéssin fos la seva veu, i la seva aparença fos monstruosa.
Una de les principals raons per la cual les sirenes amb cua de peix són més conegudes que les que tenen cos de au, és per la pel·lícula de La Sirenita de Disney.

Pintura d’una sirena, John William Waterhouse

Encara que físicament, els dos tipus de sirenes siguin molt diferents, tenien el mateix objectiu: portar els mariners cap al mar.
Les sirenes gregues tenen el nom de “seiren”, nom que prové del persa, i les sirenes europees, tenen el nom de “mermaid”, nom que prové de l’ anglès.Clàudia Dot
4t ESO

Comentaris

Berta Godoy ha dit…
Una entrada molt interessant! M'agradaria afegir una informació que he trobat sobre les sirenes. Aquestes criatures estan presents en moltes creences i mitologies antigues. De fet, les primeres històries que es coneixen sobre les sirenes, provenen d'Asiria, que és l'actual Síria.

Entrades populars d'aquest blog

DÉUS, PERSONATGES I MONSTRES MITOLÒGICS

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

LES CIUTATS ROMANES