DEMÈTER

Demèter, deessa de l'agricultura, protectora de les collites, de la fertilitat dels camps i responsable del naixement i de la regeneració de les plantes. Demèter va ser una de les deeses més antigues i importants de l'Helade, rebent cultes en nombroses ciutats, de les quals la més destacada és Eleusis. Els seus dos atributs són el blat i la torxa. 

Filla de Cronos i Rea, Demèter, forma part del grup principal de déus olímpics. Més tard, Démeter va tenir una filla amb el seu germà Zeus, Persèfone. Demèter, és una de les protagonistes d'un dels mites més famosos de la història:

Còpia romana de Démeter, Museu del Prado, S. III

El Rapte de Persèfone:

La jove Persèfone, passejava per el bosc, recollint flors, quan el déu Hades la va observar, es va enamorar a l'instant i la va convertir en la seva esposa. Hades va agafar el carro de cavalls i va pujar fins a la terra, la jove va sentir que la terra tremolava i just abans que aquesta poguès reaccionar, Hades la va raptar i se la va endur en el seu palau suubterrani. 

Al veure que els dies passaven i que la seva filla no tornava a casa, Demèter, la va buscar per tot el món, però no la va trobar. La deesa enfuriasmada, per la desaparició de la seva filla, va retirar els seus favors a la terra, fent així que els camps deixessin de produïr fruits i posteriorment que els humans morissin de fam. 

Només l'aparició de Zeus, que va descobrir la presencia de Persèfone a l'inframon. Zeus, per Hermes, li va demanar a Hades que tornès a Persèfone a la seva mare, Demèter. Hades, va fer-li menjar un gra de granada, i Persèfone se'l menjà. El que no sabia Persefone és que si menjava una fruita de l'inframon, ella tenia que estar allà per sempre. Per evitar la furia de Demèter, Zeus i Hades van arribar a un acord. Persefone romandria a l'infern un terç de l'any, i la resta del temps estaria a la terra. Així doncs quan Persèfone estigui amb Hades, Démeter no farà no collites i les plantes no creixeran, hi haurà l'hivern, i quan Persefone estigui amb Demèter, estarà amb alegria, per tant serà la primavera.

El rapte de Persèfone, Gian Lorenzo, 1621-1622


La funció de protectora de l'agricultura i de les collites, i la seva nula vcació a la guerra, han fet que gairebé no hagi rebut manifestacions artístiques. Només trobem la imatge tradicional de la deessa en representacions que elogien a l'agricultura, el treball en el camp i en la fertilitat de la terra d'algunes nacions. 

A continuació us deixo un vídeo, el qual aprofundeix molt més sobre la vida de Demèter.Biel Font
1r Bat

Comentaris

Lídia Poyato ha dit…
Molt interessant la teva entrada. Una curiositat sobre el mite és que quan Zeus va veure que la gent començava a morir de gana, el primer que va fer va ser intentar que Demeter tornés, a base de donar-li tota mena de regals i ofrenes. Finalment però, en veure que Demeter no volia els regals i que només volia una cosa, va intentar que el seu germà Hades allibarés a la filla de Demeter, per a tal de que Demeter tornes a estar feliç i les plantes tornessin a florir.
Berta Godoy ha dit…
Una entrada molt interessant! M'agradaria afegir que la seva filla es deia Despina, considerada la deessa de les ombres infernals. Representava el fred de l'hivern. Una curiositat es que la seva germana Persèfone era el contrari era la primvera.

Entrades populars d'aquest blog

DÉUS, PERSONATGES I MONSTRES MITOLÒGICS

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

LES CIUTATS ROMANES