ELS PERIPATÈTICS

L'escola peripatètica va ser una escola de filosofia de l'Antiga Grècia, anomenada El Liceu per estar situada a la banda del temple dedicat a Apol·lo Lici, que seguia la doctrina d'Aristòtil, el seu fundador, el qual impartia les seves classes mentre passejava amb els seus deixebles reflexionant sobre la vida. D'aquí el seu nom: etimològicament peri-patètic prové del verb "passejar" i del prefix "al voltant", i amb aquest apel·latiu són coneguts els alumnes i seguidors de la filosofia d'Aristòtil.
Escola d'Aristòtil, Gustav Adolph Spangenberg (1883-1888)
Aristòtil va fundar l'escola peripatètica el 335 a.C. a Atenes, que va existir gairebé mil anys i va ser el centre més important de la ciència grecoromana. Els seus dirigents més importants després de la mort d'Aristòtil van ser Teofrast d'Efes (372-287 a.C.), conegut particularment pels seus treballs de botànica; Estrató de Làmpsac (305-270 a.C), que va desenvolupar la tendència materialista de la filosofia d'Aristòtil; Andrònic de Rodes (segle I a.C.), que va editar les obres d'Aristòtil; i Alejandro d'Afrodisia (finals del segle II d.C. - inicis del segle III d.C.), que va comentar la filosofia d'Aristòtil en sentit materialista.
El Liceu d'Aristòtil
Escultura d'Aristòtil


ActuFinalment, mitjançant una sèrie de televisió catalana que ha recollit molt èxit els últims anys que fan referència a aquesta escola i a un professor similar a Aristòtil que porta a terme les classes de filosofia passejant per l'escola: Merlí, que tracta sobre un professor de filosofia, també anomenat Merlí, que estimula els seus alumnes a pensar lliurement mitjançant uns mètodes poc ortodoxos, els quals dividiran les opinions de la classe, els professors i les famílies. A cada episodi s'inclouen els plantejaments d'un gran pensador o escola, com els peripatètics i Aristòtil, entre molts d'altres. El grup d'estudiants el qual en Merlí n'és el professor se'ls nomena "Els peripatètics del segle XXI".

Meritxell Barniol
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DÉUS, PERSONATGES I MONSTRES MITOLÒGICS

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

LES CIUTATS ROMANES