4 de febrer del 2020

LES METAMORFOSIS D'OVIDI

Les Metamorfosis és un llarg poema d'Ovidi, escrit entre els anys 1 i 8 dC, dividit en 15 llibres que recullen 250 mites grecoromans i llegendes que segueixen un ordre cronològic des de la creació de l'univers (o cosmos) fins a la divinització de Juli Cèsar. Podem dir, doncs, que es tracta d'una història mítica del món, la qual després de parlar de la creació i el diluvi es divideix en tres parts: la divinització dels protagonistes, les narracions sobre heroïnes i herois i, per últim, les figures històriques de la il·lustre Guerra de Troia

L'obre es caracteritza per la seva unitat, aconseguida gràcies a una sèrie de recursos de transició que creen un canvi constant, un ordre temporal i la continuïtat entre episodis. El recurs de transició més freqüent és la concatenació de personatges, un exemple del qual seria en el llibre I, on es passa de les formacions naturals d'animals a l'aparició de Pitó i segueix amb la seva mort a mans d'Apol·lo que ho lliga amb el mite d'Apol·lo i Dafne.

Degut al canvi constant de l'obra i la gran diversitat d'estils, és difícil classificar-la en un gènere concret. Tot i això, és una obra propera a l'èpica, tenint en compte la mètrica, el caràcter narratiu, la llargària, els temes i personatges, etc. Pel que fa a l'estil, tots els seus poemes són rics en metàfores, comparacions i referències mitològiques, fins i tot en obres que no tenen per tema la mitologia. A diferència de l'epopeia tradicional, li falta un protagonista. En un principi, l'obra és didàctica fins a la narració de la ira de Júpiter, quan esdevé èpica, i també té un to elegíac i bucòlic en el mite d'Apol·lo i Dafne. Així doncs, podem dir que les Metamorfosis és una obra epicodidàctica. 

Alguns dels mites que apareixen a les Metamorfosis d'Ovidi són: la creació, les edats de l'home, Deucalió i Pirra, Apol·lo i Dafne, Faetont, Cal·listo, Júpiter i Europa, Narcís i Eco, Perseu i Andròmeda, Medusa, Pegàs, Aracne, Minos i Cèfal, Ícar, Orfeu i Eurídice, Febus i Pan, Galatea, les aventures d'Ulises, Cèsar i August, etc. Les influències d'Ovidi a l'hora d'escriure les Metamorfosis van des d'Homer i Hesíode a la poesia coetània llatina, passant per la tragèdia grega i llatina i la poesia alexandrina. 

Quant a les influències posteriors, juntament amb Homer, Ovidi és l'autor més influent en el món occidental. En el marc artístic, va inspirar a diverses obres d'art (imatges a continuació) i, en la literatura, va influir en autors com William Shakespeare, el qual a partir de la història de Píram i Tisbe va escriure Romeu i Julieta. També va tenir influència sobre el Segle d'Or espanyol: Góngora i Faula de Polifem i Galatea, Cervantes amb Persiles, o Lope de Vega amb Adonis i Venus. La metamorfosi de Franz Kafka també fou inspirat amb Ovidi.

Així doncs, les Metamorfosis fan honor al seu títol amb una demostració de canvi constant, i així fent-li honor al seu títol i el seu tema: les metamorfosis.
Triangle amorós de Polifem, Galatea i Acis, d'Aníbal Carracci
Atalanta i Hipòmenes, de Guido Rene

Eco i Narcís, de John William Waterhouse
Les filadores, de Velázquez. Representa l'acarament d'Aracne i Atena.
Les llàgrimes de Narcís, de Pérez Villalta
Rapte de Prosèrpina, de Bernini
Rapte d'Europa, en els frescs de Pompeia
Bruna Villegas
2n Batx

2 comentaris:

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! Haig de dir que no en tenia ni idea de la existència d'aquesta obre, ja que sempre he associat La Metamorfosi com a només obra de Franz Kafka, però ara ja m'he informat i sé que existeixen les dues. Molt bona entrada!

Alba Le Riera ha dit...

Les Metamorfosis d'Ovidi ens mostra la gran importància de l'art a l'evolució dels humans. Ens dona una visió de com pensaven en aquella època a través dels mites explicats.
Aquesta obra és considerada una de les més importants dins de la literatura llatina, sobretot per la seva exel·lència a l'hora de relacionar les històries.
Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts