RÒMUL I REM

Ròmul i Rem és un mite molt famós i que els romans consideren que l'has de saber si vols conèixer més a fons les creences romanes. 

Mite Ròmul i Rem, i la fundació de Roma:
Ascani, era fill de l'heroi troià Enees (fill de Venus). Ascani va fundar la ciutat d'Alba Longa, sobre la riba dreta del riu Tíber.  Després van anar regnant diferents descendents, fins que van arribar a Numitor i el seu germà Amuli. Aquest va destronar a Numitor, i perquè no pogués tenir descendència que li disputés el tron, va condemnar a la seva filla, Rea Sílvia a ser sacerdotessa de la deessa Vesta,  i així d'aquesta manera és romangués verge. 
Però tot i això, quant el déu Mart se'n va esdevenir va engendrar a dins de Rea Sílvia als bessons Ròmul i Rem. Quant aquests van néixer, la seva mare per salvar-los va decidir llançar-los dins d'una cistella cap al riu Tíber. 


"Ròmul i Rem", Rubens

Però una lloba anomenada Luperca, va veure una cistella i es va acostar a veure, i al veure als dos nens tant petits els va recollir i els va portar fins al seu cau al damunt de la muntanya Palatí. Un dia finalment van ser trobats i rescatats per un pastor, que els va portar fins la seva dona i aquesta els va criar.
Un cop van ser adults, van decidir destronar a Numitor, i van fundar una colònia  (Roma) a la riba dreta del riu Tíber, on la lloba els havia estat esperant perquè fossin els seus reis. 


"Luperca", entre els segles XI i XII

Però tot i això, no va ser fàcil decidir el lloc on fundarien la ciutat, ja que, Rem preferia fundar-la al patrimoni de l'Aventí, mentre que Ròmul preferia el turó de la muntanya Palatí. Així va ser que ho van deixar en mans dels déus perquè decidissin on és fundaria la ciutat. 
Un matí com qualsevol altre, Rem va contemplar el cel, i va veure sis enormes voltors sobre el seu turó. Va arrancar a córrer cap a Rèmol per anunciar la seva victòria, però just en aquell moment dotze ocells sobrevolaven el Palatí. Segur de la seva victòria i sense esperar al seu germà, Ròmul va agafar una arada i va fer la fossa que fixaria el límit sagrat de la seva ciutat, jurant que mataria a qualsevol que gosses travessar-lo. 
Però al arribar Rem, enfadat per la seva derrota ho va creuar d'un salt, Ròmul després del seu juraments, va matar al seu germà Rem. 

"Ròmul i Rem", Peter Paul Rubens, 1615-1616

Significat d'aquesta llegenda:

Pels romans, aquesta llegenda significava una promesa: que la seva ciutat seria perfecta i mai tindria fi, com la fossa que envoltava el Palatí. 
Però que també contenia una fosca amenaça: l'ombra de fratricidi sobre la qual estava fundada, portaria una maledicció sobre Roma, on en la història van arribar els assassinats i les Guerres Civils. 


Judit Contreras
1r Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Deixa'm afegir que aquest mite va inspirar una de les festes més celebrades a l'Imperi Romà: la Quirinalia, una festa per conmemorar a Quirin, el sobrenom que va rebre Ròmul després de morir.
A més, aquesta festa es celebrava els dies de les festes paganes de Roma, les Lupercals, un festival en honor a Lupercus, el protector dels pastors i els seus ramats, i la lloba que segons aquesta llegenda va criar als bessons.
Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES