L'ECONOMIA A L'ANTIGA GRÈCIA

La base de l'economia grega era principalment l'agricultura, especialment pel cultiu de blat, vinya i olivera entre alguns altres cereals. Tot i això, la seva situació al costat del mediterrani no feia que tingués un clima ideal per desenvolupar cultius tal com ho feien els habitants de Mesopotàmia o Egipte, i això feia que aquests aliments encara adoptessin més importància. A més, els terrenys muntanyosos que suposava el territori grec també eren un impediment per aquests cultius.

També, la ramaderia, amb la cria de cabres, ovelles i porcs, complementava l'activitat agrícola. 

El naixement de l'artesania el segle IV a.C. , que més tard va desenvolupar el comerç marítim (gràcies a la situació al costat del mar mediterrani) , va ser un enorme canvi per l'economia de Grècia. La ceràmica, especialment el marbre d'Atenes, les teles tant de orba com de sabates i juntament amb els altres productes d'artesania (metalls), va ser els seus millors productes  a partir dels quals comercialitzaven més els grecs comercialitzaven més, i d'aquesta manera van fer pujar poc a poc l'economia. Concretament Atenes i Corinti, van ser les ciutats que van influir més.


 Ceràmica grega

Amb aquest comerç, també es va aconseguir importar sobretot el gra, però també altres productes com ara papir, algunes espècies, o materials de construcció com ara resina.

Els intercanvis entre comerciants es realitzaven a partir de la moneda. La moneda no només tenia aquesta utilitat de compra-venta, sinó que es podia utilitzar de motes més formes, ja que estava feta de plata,  que era un metall que interessava a gairebé totes les cultures d'Europa.

Com a curiositat, els dibuixos que apareixien a les monedes de l'època, encara es troben actualment en les monedes d'Euro provinents de les illes gregues.
Exemplar de moneda grega

Quan una persona no era capaç de pagar alguna cosa, havia de fer una sèrie de pagaments per algun motiu o en un intercanvi de productes, automàticament es generava un deute amb l'altra persona. En generalment la majoria de casos, això s'acabava complint, ja que no fer-ho no interessava perquè es perdia l'honor. Si per algun motiu la persona no acabés donant els que li tocava, fins i tot, es podia acabar esclavitzant aquesta persona.


Carla Erra
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Ho trobo tot molt interessant, tot hi que podríem afegir que la moneda era la base de la societat, ja que creava i mantenia les classes socials. Això passava ja que aquestes distingien a la gent per el nivell de riquesa de les persones.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES