14 de gener del 2020

MITE DE PROMETEU I EL FOC

Prometeu era un tità, era fill de Jàpet i la nimfa marina Climene. Juntament amb el seu germà Epimeteu, haurien que crear tant a la humanitat com als animals, i donar-li'n tot allò que necessitessin per sobreviure. 
Epimeteu va començar amb els animals. Els va donar varis trets com: el valor, la força, la rapidesa, caminar a quatre potes i pel per sobreviure. 
Prometeu, en canvi, va dotar els éssers humans d'una manera molt més noble i la capacitat de caminar amb dues cames. Però sobretot els va donar la capacitat de fer foc, obtinguda d'una guspira del carruatge del sol. 
Però aquest que sempre feia enfadar a Zeus, el déu del cel un dia molt enfadat va decidir treure'ls-hi el foc als humans, ja que Prometeu era qui els cuidava i protegia. Aquest, un dia va decidir entrar a l'Olimp i robar foc al grandiós déu del foc. 
Prometeu porta el foc a la humanitat,
 Heinrich Friedrich, 1817

Però Zeus se'n va adonar del que havia fet Prometeu, així que va decidir lligar-lo a dalt d'una muntanya amb cadenes. Cada dia que passava allà venia una àliga que se li menjava l'estomac, però com Prometeu era immortal se li regenerava cada nit. I d'aquesta manera al dia següent la àliga tornava, i així seria per tota l'eternitat.
Però un dia Heracles passava per allà en un dels seus molts viatges i va decidir alliberar Prometeu, i així va ser com aquest va poder fugir del cim d'aquella muntanya i del que suposava ser el seu càstig per tota l'eternitat. 



Judit Contreras
1r. Batx 

4 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

És curiós i indignant pensar que tot i donar-ho tot pels humans i fins i tot desafiar al màxim déu,cap humà va tenir la iniciativa de salvar a Prometeu, cap humà es va dignar a intentar desencadenar al déu el qual ho havia fet tot per tal de que els humans tinguessin el que ell considerava que es mereixien; van ser molt desagraïts. No fou fins que Heracles el trobà que, Prometeu, va ser lliure.
Molt interessant l'entrada.

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant! Aprofito per afegir que alguns escriptors han identificat a Prometeu semblant a Crist, ja que els dos fan un sacrifici per la humanitat, tots dos estan condemnats... Bona entrada!

Carla Erra ha dit...

Deixa'm afegir que Prometeu també va cedir als humans el poder del saber i del raonament. Una capacitat molt important per poder predominar per sobre els animals creats per Epimeteu, però que també els jugarà molt males passades. Bona feina!

Anònim ha dit...

Havia sentit a parlar de Prometeu i que Zeus l'havia castigat per intentar robar el foc de l'Olimp, però no sabia quin havia set el seu càstig i com es va alliberar d'ell.
Una entrada molt interessant, bona feina.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts