LA INFLUÈNCIA DE LA MITOLOGIA GRECOROMANA A L'ACTUALITAT

La cultura romana ha tingut un gran pes en molts fets històrics, ja que va ser un imperi que va arribar a governar el món, i com era d'esperar, ens va deixar memòries que encara ara podem veure a través de les restes de les seves arquitectures, dels quadres i escultures posteriors del renaixement i barroc, dels escrits literaris que ens van deixar meravellosos autors, o fins i tot en temes més evidents com la nomenclatura dels dies de la setmana (dimarts (Mart), dijous (Júpiter)), o les semblances del nostre idioma provinent del llatí...

Uns exemples obvis de la influència d'aquesta en l'actualitat, són els següents:
  • Els signes del zodíac tenen noms mitològics com per exemple: Taure (correspon al mite del rapte d'Europa), Càncer ( el cranc que Hera va enviar a Hidra per vèncer a Heracles) o Capricorn ( en honor a Amaltea) i així amb cadascun dels signes... Sota cada signe, es troba un interessant mite. 
  • Els planetes també tenen noms mitològics romans (i grecs): Mercuri (Hermes), Venus (Afrodita), Terra (Gea), Mart (Ares), Júpiter (Zeus), Saturn (Cronos), Urà (déu que personifica el cel), Neptú (Posidó) i Plutó (Hades).
  • També hi ha altres astres que tenen noms mitològics com Sol (Heli) o la Lluna (Selene), o la Via Làctia que significa "camí de llet".
  • Dins la geografia, podem veure com a exemples, el Mar Egeu (en honor a Egeu, rei d'Atenes), a Europa ( en honor a una de les amants de Zeus)...
  • En alguns còmics i superherois, per exemple la Dona Meravella (heroïna inspirada en les amazones), "Aquaman" (inspirat en Poseidó), o bé "Flash Gordon" (inspirat en Hermes)...
  • En el cinema tenim: la Lluita de Titans, l'Odissea, Jasó i els Argonautes, Troia...
Finalment, per acabar amb el tema us deixaré unes frases i paraules que utilitzem normalment sense adonar-nos compte del seu origen:
  • "Musa": Paraula que utilitzem per referir-nos a algú que ens és una font d'inspiració.
  • "Cavall de Troia": S'utilitza quan un objecte/cosa sembla inofensiva aparentment, però en realitat la seva intenció és una altra (totalment maligna).
  • "Taló d'Aquil·les": S'utilitza per definir el punt dèbil d'algú.
A continuació us deixo un vídeo on podeu trobar més exemples detallats:


Meryem Merimi
1r Batx

Comentaris

Carla Erra ha dit…
Trobo molt ineteressant, les entrades com aquesta, on s'analitzen alguns aspectes de la vida quotidiana on fem servir constantment la mitologia clàssica i no ens n'adonem. Tot i que hi ha alguns conceptes que no els he sentit mai, també es podria afegir que hi ha gent que quan està enamorat diu que "Cupido l'ha fletxat". Bona feina!
Meryem Merimi ha dit…
A mi també em va sorprendre quan vaig veure que hi havia molts fets, frases, proverbis i moltes coses més que utilitzem freqüentment i que no ens donem compte! Et convido a veure la següent pàgina on podràs veure moltes frases/proverbis en llatí que usem amb la seva traducció: https://quiennomesigueeninstagram.com/frases-celebres-latin-proverbios/

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES