ELS CÍCLOPS

En la mitologia grega, els Cíclops són criatures fantàstiques caracteritzades per el seu tamany gegant i per tenir només un sol ull, situat al centre del seu front. L'enorme ull que posseeix se li atribueixen poders, ja que és capaç de desintegrar gairebé qualsevol cosa amb una sola mirada. També es deia que eren caníbals i violents i no temien a ni un sol déu. La paraula cíclop significa "ull", "roda" o "cercle". D'aquesta característica van rebre el seu nom.
Ciclop, Erasmus Francisci zu Nünberg (1627-1680)

S'afirma que existien dues generacions de Cíclops:
La primera generació
Estava formada per tres germans de cíclops, fills d'Urà i Gea juntament amb els titans i els gegants. Els tres germans eren Arges (el resplendor) , Brontes (el tro) i Estèropes (el llamp). Coneguts com a "Atresans principals" la seva feina era treballar el metall a l'Olimp i van fer el llamp propi de Zeus, entre molts altres objectes importants propis d'altres déus com ara el casc d'Hades.
Tambés es diu que aquests col·laboraven amb el déu del foc, Hefest .
Urà odiava tots els seus fills i va decidir tancar-los a l'interior de Gea. Però Cronos, va castrar el seu pare i va aconseguir alliberar tots els seus germans i finalment va aconseguir el poder. Però Cronos, sempre havia temut el poder dels seus germans, els Cíclops així que ell els va tornar a tancar una altra vegada, però Zeus els va rescatar i com a favor li van obsequiar el llamp. Però també el van ajudar a derrotar amb els titans.

La segona generació
Són els fills de Posidó. Aquests no es dedicaven a la metal·lúrgia, sinó que el que feien era pasturar per Sicília sense cap mena de norma. Molts deien que aquesta generació adoptaven un parentesc amb els gegants i amb alguna tribu feniciaTambé tenien com a caracterísica ser molt violents i menjar carn humana, a causa de ser una raça salvatge. El més destacat va ser Polifem.

Odisseu i Polifem:
L'aventura més destacada segurament és El mite d'Odisseu i Polifem, que es troba a l'Odissea, escrita per Homer.
Odisseu estava perdut amb els seus homes pel mar, quan de sobte van veure terra, i es van refugiar a una cova que van trobar. D'allà en va aparèixer el cíclop Polifem, qui es va menjar sis tripulants d'Odisseu. Odisseu no el podia matar, ja que si ho feia, no hi havia ningú més que pogués treure la enorme pedra que tapava la cova per sortir. Odisseu va planejar una estratègia per aconseguir treure la pedra sense ser devorats. Així doncs, Odisseu va donar vi a Polifem, qui va quedar adormit. Mentre dormia, Odisseu li va clavar una estaca a l'ull i el cíclop al no veure res, va treure la pedra que tapava la cova, enganyant així a Polifem. Finalment, Odisseu i els tripulants restants van emprendre de nou el viatge en vaixell.
Ulisses i el cíclop Polifem, John Flaxman (1810)

Podeu trobar més informació sobre els cíclops en el següent vídeo:

Carla Erra
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant! Aprofito per afegir que els cíclops d'Homer van ser des de llavors el model de gegants per a multitud de contes infantils, des de Roald Dahl fins als germans Grimm. Bona entrada!
Anònim ha dit…
Una entrada interessant, la meva pregunta és: si aquest sol ull del cíclops, tenia poder de ser capaç de desintegrar gairebé qualsevol cosa, amb una sola mirada. Com ho feien per evitar destruir coses que no volien, com ara altres éssers o animals. Utilitzaven algun mètode per evitar-ho?
Núria González ha dit…
Una entrada fascinant! Afegeixo que en el moment que és va crear el raig de Zeus, a la mateixa vegada és van crear a les deesses Bronte (Tro) i Ástrape (Llampec). Les quals van ser les serventes de Zeus.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES