2 d’octubre del 2019

NEPTÚ

Neptú era el déu del mar, en grec Posidó. Era el déu del mar, per tant, controlava les aigües i tots els animals que habitaven en elles, cavalcava les aigües amb uns cavalls blancs i controlava les aigües amb el seu trident. 
Es deia que era un déu molt perillós, ja que si li faltaves al respecte o l'insultaves, això provocaria terribles desastres naturals. Per aquest motiu Neptú es va convertir en un dels déus més respectats de l'antiga Roma. 


                                      Poseidón y Anfitrite , Luca Giordano (1632-1705)

Fills de Neptú: 

Neptú va tenir una esposa que es deia Amfítrite. Però tot i això, Neptú va tenir altres amors, els quals es trobaven a l'oceà. Que eren els següents: Les nimfes marines, la deessa de l'agricultura, i fins i tot amb Medusa. Amb aquests amors marins va deixar una gran descendència, entre aquests es troben: 
  • Amb la deessa del mar tranquil va tenir els Tritons, uns monstres marins. 
  • Amb la nimfa Toosa va tenir un ciclop.
  • També va tenir set fills amb la nimfa Hàlia.  
  • Un fill amb la deessa de l'agricultura, anomenat Arió.
  • I amb Medusa va tenir dos fills: Pegàs i Criasor. 


MITE: Neptú i Atena
Totes les ciutats estaven protegides per un déu diferent en cada una.
La ciutat d'Atenes (encara sense nom), va tenir dos candidats: Neptú i Atena. Tots dos volien protegir la ciutat, així que el poble va decidir que per escollir a un dels dos déus, aquests tindrien que fer un regal a la ciutat, i a partir d'aquí ells escollirien al déu que els sigués més útil. Així que es va presentar primer Neptú. 
Neptú va donar un cop al terra amb el seu trident, d'aquí va fer sortir una font d'aigua salada, que serviria per indicar als mariners si les aigües del mar són perilloses o no abans de sortir a navegar.   
Després va arribar Atena, que els hi va oferir als ciutadans la primera olivera, la qual els hi va donar als ciutadans: menjar, fusta i oli. 
Així doncs els ciutadans van escollir com a patrona a Atena. Així va ser que Atena li va posar el seu nom a la ciutat. 
Neptú estava tan enfadat, que com a venjança va inundar la ciutat.

Sobre aquest mite també hi ha altres variants:
També es diu que es va triar a un dels dos déus per votació dels déus de l'Olimp. Per parar aquest enfrontament entre els dos déus. Així va ser que totes les dones van votar Atena i tots els homes van votar Neptú, excepte Zeus que es va mantenir fora de la votació. Va guanyar Atena per un sol vot, així doncs, Neptú va inundar la ciutat com a venjança. Per calmar la ira de Neptú es va decidir que a partir d'aquell moment les dones deixessin de tenir dret a vot.  



Judit Contreras 
1r Batx

4 comentaris:

Ingrid Tornamira ha dit...

He trobat molt interessant aquesta entrada ja que conté gran quantittat d'informació sobre Neptú que jo no coneixia. Neptú és un dels déus més importants juntament amb els seus germans Plutó i Júpiter. Les explicacions del mite de la baralla entre Neptú i Atenea per el poble d'Atenes m'han ajudat a ampliar el meu coneixement, ja que només sabia el primer que has posat. Molt bona entrada!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant, ja que no tenia tant coneixement sobre aquest déu. També un fet curiós és que Neptú per ser germà gran i tenir un paper menys important, aquest moria de gelosia i enveja de Zeus. Tot i així li va ser concedit el domini dels Oceans, mentre que Zeus es va quedar amb el cel i Hades amb el món inferior. Molt bona entrada!

Carla Erra ha dit...

Molt bona entrada! M'ha cridat molt l'atenció la segona variant del mite, ja que mai m'havia pensat que existís un mite a l'època per tal d'explicar per què les dones no podien votar. El fet que es fos per calmar la ira d'un déu em sembla una mica estrany i ho desconeixia.

Anònim ha dit...

Molt interessant! Un altre mite en el que Posidó adquereix un paper protagonista és en el de Dèmeter i ell. En aquest, es dedica a perseguir a la deesa en la seva forma original d'Euga amb l'objectiu de tenir relacions íntimes amb ella. Acaba aconseguint-ho sense el seu consentiment i d'aquest moment neixen Despena, una nimfa molt venerada, i Arió, un cavall-heroi.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts