22 d’octubre del 2019

EL MITE DE DÀNAE

Els pares de Dànae són el rei Acrisi i Eurídice. Acrisi un dia va anar a consultar l'oracle, com era costum en l'època, i aquest li anuncià que el fill que donés a llum la seva filla, el mataria. 
Per tal d'evitar que la profecia es complís, Acrisi va decidir que el més apropiat era tancar la seva filla en una cambra subterrània de bronze juntament amb un guàrdia constant a la porta d'aquesta. 
Tot i així, la profecia s'havia de complir i Dànae va quedar-se embarassada. Hi ha versions que afirmen que Zeus va arribar a la cambra en forma de pluja d'or i seduí  la jove. Altres versions indiquen que va ser l'oncle de la jove qui la va deixar prenyada, Preto. 

Quan Acrisi es va assabentar del que havia passat, es va negar a creure la història d'origen diví, per la qual cosa va decidir tancar a Dànae amb el bebè dins un cofre i llança-los al mar. Però Zeus els va protegir i varen arribar vius i sans a la illa de Sèfiros. 
Dictis, el germà del tirà Polidectes, els hi va oferir refugi als dos. Polidectes es va enamorar bojament de Dànae i per aquest fet va enviar a Perseu, el fill de Dànae, en busca del cap de Medusa, només per mantenir-lo allunyat. 

Mentrestant Perseu complia la tasca que se li havia encarregat, Polidectes va intentar conquistar a Dànae. Com que ella no acceptava, l'amenaçava terriblement i també maltractava Dictis, el seu propi germà que havia cuidat  Perseu com si fos el seu fill i desitjava defensar a Dànae dels desitjos passionals de Polidectes. 

Quan Perseu va tornar amb el cap de Medusa, trobà a la seva mare i a Dictis pregant per pietat davant de Polidectes . Va comprendre tot el que succeïa i, mitjançant el cap de Medusa va convertir al tirà i als seus servidors en pedra.

Després que Dictis quedés com a rei de la illa, Dànae i el seu fill Perseu van marxar direcció a Argos, on Dànae tornà amb la seva mare Eurídice i Perseu va anar en busca d'Acrisi, al qual tal i com l'oracle havia previst, va matar inintencionadament. 

Altres versions del mite afirmen que Dànae és presentada per Dictis a Polidectes, qui es casa amb ella i cria a Perseu com si es tractés del seu propi fill.
Dànae i el seu fill quan arriben a l'Illa de Sèrifos



















Judith Rodríguez Bares
2n Batx

5 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Com és comú a la mitologia, la violència n'és un element indispensable.
Primer de tot, amb el pare de Danae, que per por de la predicció de l'oracle intenta de amb totes les maneres possibles mantenir-la allunyada.
I, en aquesta versió es veu com un home, per no poder controlar els sentiments d'una dona, reprimeix a aquesta i a aquells que la volen ajudar.

Meryem Merimi ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat un mite interessant. Segons algunes fonts d'internet, la pluja d'or potser representa o simbolitza la fecunditat. La unió sexual entre el cel i la terra, per aquest motiu les collites fructifiquen gràcies a la pluja. Bona entrada!

Carla Erra ha dit...

Un mite on es pot observar la poca empatia i maldat que té el rei Acrisi cap als altres per tal de beneficiar-se a si mateix. També deixa'm afegir-hi que Perseu va visitar a les Gorgones i els hi va robar l'únic ull que tenien a canvi que li ensenyés el camí cap a Medusa, i un cop va matar a medusa i ja tornava, va salvar la vida a Andròmeda, la que va ser la seva futura esposa.
Bona entrada!

Judit Contreras ha dit...

Un mite molt interessant, ja que es molt curiós com el pare de Danae es pot observar la maldat que té. M'ha agradat molt!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts