11 de desembre del 2018

VIRGILI

Virgili (70 a.C. - 19 a.C.) va néixer a Màntua, Itàlia, formava part d'una família modesta. Va estudiar retòrica però mai va exercir d'orador per culpa de la seva timidesa. Els seus poemes van cridar l'atenció de Mecenàs, un polític romà, que el va ajudar a acostar-se a Octavi August. Va morir després d'haver emmalaltit en un viatge a Grècia.

L'estil de Virgili és elegant, amb un llenguatge harmoniós, ple de figures retòriques i comparacions. També demostra tenir un gran coneixement de la literatura i història grega i llatina.

Les seves grans obres són tres: Les Bucòliques, Les Geòrgiques i l'Eneida. Les Bucòliques són deu poemes curts sobre la vida pastoral. El tema i els personatges estan inspirats en la poesia hel·lenística. Hi apareixen pastors que canten els seus amors i les seves desventures, a vegades en forma de concurs poètic en el qual competeixen dos pastors i un altre fa de jutge.

Les Geòrgiques són quatre llibres sobre agricultura. El primer és dedicat al conreu dels camps, el segon al conreu de la vinya, el tercer a la cria de bestiar i el quart és sobre la cria d'abelles. Ha estat qualificada com el millor poema del millor poeta. Aquest poema va ser encarregat per Mecenàs amb una intencionalitat política, Virgili es fa ressò de la política d'August que pretenia animar als romans a tornar a les virtuts del treball al camp.

L'Eneida és un cant èpic format per dotze llibres que celebra els actes de l'heroi troià Eneas, fill de la deessa Venus i avantpassat mític dels romans. Aquesta obra va ser encarregada per Octavi August, és alhora una obra literària, un cant d'exaltació nacional i un text de propaganda imperial, perquè relaciona la família d'August amb la d'un heroi fill d'una deessa. Virgili, en part, s'inspira en Homer, poeta grec. Els sis primers llibres d'aquesta obra narren el viatge d'Eneas pel Mediterrani des que fuig de Troia fins que arriba a les costes d'Itàlia. Molts episodis són presos de l'Odissea. Els sis últims narren la guerra d'Eneas contra els pobles italians que no els permeten establir-se a la nova pàtria. Aquests s'inspiren en la Ilíada.


Bust de Virgili sobre la seva tomba a Nàpols


Bruna Villegas
1r Batx

2 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Uns entrada molt interessant! No havia sentit mai a parlar d'aquest home, i és que en aquella època hi havia persones realment intel·ligents. Virgili, apart d'haver estudiat retòrica, també va tocar els camps de la filosofia i les matemàtiques. Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Virgili va estar influenciat per la ideologia de Plató, evolucionant cap al platonisme místic, fet que va fer que la seva producció es consideri, actualment, una de les síntesis més perfectes de les corrents espirituals de Roma. Molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts