7 de desembre del 2018

EL NAIXEMENT D'ATENA

Atena és un dels dotze deus olímpics. És la deessa de la saviesa, les ciències, la justícia, la guerra, la civilització i la destresa. El seu naixement és un dels prodigiosos mites grecs bàsics. 

Zeus va deixar embarassada a una oceànide anomenada Metis. Quan aquesta es trobà en un estat de gestació avançat, a Zeus el van profetitzar que tindria fills més poderosos que ell. Com a solució va decidir que s'empassaria a Metis per tal de que no pogués donar a llum. Tot i així l'embaràs va seguir avançant dins l'interior de Zeus. Aquest fet li va causar un mal de cap tan gran que va decidir visitar a Hefest, el deu del foc i dels ferrers, li va proposar obrir-li el cap amb un cop de falç per tal de poder-li extreure el que li causava tantes molèsties. Zeus va acceptar agraït i un cop el cap de Zeus va estar obert, en va sortir Atena, completament formada, adulta i portant els atributs d'un soldat hoplita: casc i llança. 

Atena, com que no neix del ventre de la mare sinó del cap de Zeus, apareix desvinculada dels atributs "femenins". És la protectora dels herois; Aquil·les, Odisseu, Heracles, etc. Però en canvi, es distància de la brutalitat bel·liciosa d'Ares, deu de la guerra. Atena sempre respresenta la intel·ligència i la tàctica en el combat contra la irracionalitat, l'impuls de matança i destrucció d'Ares. 







Naixement d'Atena, Antikenmuseen, Berlin, Alemanya













A continuació us adjunto un vídeo perquè pugueu saber-ne més:


Judith Rodríguez Bares
1r Batx

8 comentaris:

Júlia Sabat ha dit...

Atena es coneix com la deessa de la saviesa, del bon consell i de la guerra justa.
Una curiositat és que es diu que el Déu ferrer va intentar abusar sexualment d'Atena però no ho va aconseguir. El semen que va caure al terra va originar un nadó híbrid.
Una entrada molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

En aquest mite podem observar com Zeus, va seguir els mateixos passos que el seu pare a l'empassar-se a Metis i a la criatura que aquesta portava dins seu, per evitar perdre el poder.

Molt interessant!

Jana Casacuberta ha dit...

Podem observar com a Zeus no li va sortir bé els seu pla, ja que ell volia impedir el naixement d'Hefest però, malgrat això, aquesta va poder néixer i tenir èxit. Podem pensar que a Hefest se li atribueix el do de la saviesa ja que va néixer pel cap de Zeus.
Una entrada molt interessant, bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

És molt curiosa la manera que decideix treure's el mal de cap, ja que obrir-se el cap per extreure literalment el que et fa dolor és una mica extrem. Es veu la por que té Zeus de perdre el poder i el que fa per voler-lo conservar demostra ser molt egocèntric.
Bona feina!

Karina Szabo ha dit...

És curiosa la manera en què Atenea, anomenada Minerva pels romans, i a sobre que aparegui ja adulta i desenvolupada amb una llança i un casc. També em sorprèn la importància que donaven els déus al poder. Molt bona entrada i molt ben explicada.

Berta Dong Reixach ha dit...

Un dels naixements més estranys i més bonics de la mitologia.
Zeus amb tota la ràbia i la malicia de matar a la seva filla no va poder aconseguir el seu objectiu de matar-la.
També observem la por que tenien la majoria de déus de perdre tot al seu poder, i les accions que podien arribar a cometre per tal de seguir conservant-lo.

Molt ben explicada aquesta entrada!

Bruna Villegas ha dit...

Atena és coneguda per ser la deessa de la saviesa. Deixa'm afegir que, tot i que Zeus es menjà a Atena, ella seguí sent fidel al seu pare, convertint-se així amb la seva filla preferida. Bona feina!

Anònim ha dit...

Una entrada molt curiosa, havia sentit a parlar de la deessa Atena, però m'ha agradat conèixer més coses sobre ella. Sense cap dubte el seu naixement és un dels més curiosos de la mitologia. També vull destacar que un cop es va obrir el cap de Zeus, va aparèixer ja sent adulta i amb casc i llança, fet que m'ha sorprès.
Bona feina!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts