28 de desembre del 2018

ATLES

La versió més coneguda, diu que Atles és fill d'Urà i Gea i que era el tità que manava durant la Titanomàquia. Quan els titans van ser derrotats pels déus olímpics, un d'ells, Urà (el cel), va caure sobre la terra. Zeus va castigar a Atles fent-lo aguantar el cel sobre les seves espatlles per tota l'eternitat i va ser enviat a la part més occidental coneguda a l'època que seria més o menys per l'estret de Gibraltar actual. 
Era l'encarregat de vigilar el famós arbre que Gea  va regalar a Zeus i Hera pel seu casament. Atles es va casar amb Hesperidis i van tenir sis filles conegudes com les Hespèrides o Atlàntides. Van formar el jardí de les Hespèrides que estava envoltat de muralles i hi havia un drac vigilant-lo. 

El jardí de les Hespèrides, Frederic Leighton

Diu el mite que en un dels dotze treballs d'Hèrcules, havia d'aconseguir pomes de l'arbre que vigilava Atles. Aquest va veure la oportunitat per deixar d'aguantar el cel així que li va dir a Hèrcules que el sostingués mentre ell anava a buscar les pomes, pensant que l'heroi no s'adonaria de la trampa que li estava fent i es quedaria per tota l'eternitat en el seu lloc. Quan Hèrcules es va adonar del que estava fent Atles, li va dir que si s'hauria d'estar allà per tota l'eternitat, preferia posar-se còmode així que li va tornar a donar el cel a Atles que sense adornar-se, havia quedat en la mateixa situació que al principi i l¡heroi va poder marxar amb les pomes tranquil·lament. 
Un altre mite diu que quan Perseu va tornar de matar Medusa, va petrificar amb el cap d'aquesta a Atles perquè deixés de patir.


Estàtua romana d'Atles, segle II

Potser alguns de vosaltres al veure el nom "Atles" heu pensat en els llibres de mapes que s'anomenen igual. Com a curiositat us diré que no va ser fins el 1595 que el primer llibre de mapes va ser anomenat així per Gerardus Mercator. Sembla ser però, que el va anomenar així pel rei Atles de Líbia al que va representar sostenint el globus terrestre sobre les espatlles. 

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

6 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Cada mite ens mostre l'intel·ligència dels personatges per sortir-se del problema que tenen. En aquest cas Atles no va ser prou espavilat com per adonar-se'n de que mentre ell volia enganyar a Hèrcules, Hèrcules l'estava enganyant a ell.
Bona feina!

Jana Casacuberta ha dit...

Desconeixia algunes de les versions plantejades i la veritat es que totes tenen en comú l'astúcia dels personatges per no ser enganyats per Atles. Bona entrada!

Judith Rodríguez ha dit...

No havia sentit mai la versió de Perseu, em sembla molt interessant i destaca respecte altres mites ja que per un cop, es fa un acte bondadós amb la fi d'ajudar a un deu, en aquest cas Perseu petrifica el cap d'Atles perquè no pateixi eternament.
Molt interessant!

Júlia Sabat ha dit...

Hèrcules es va avançar a l'engany d'Atles, sempre va anar per davant, però en altres versions es diu al contrari, que va ser Atles qui va enganyar a Hèrcules per recuperar algunes de les pomes d'or del jardí.
Bona entrada!

Bruna Villegas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Bruna Villegas ha dit...

Atles és un personatge molt famós al món de la mitologia, amb la funció de sostenir el món sobre les seves espatlles. El que molta gent no sap és que hi ha versions on és el tità qui enganya a Hèrcules. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts