EL MITE DE L'ÓSSA MAJOR

L'Óssa Major és una constel·lació de l'hemisferi nord, també és coneguda com "el carro", per la forma que fan les seves set estrelles principals. 



Constel·lacions de l'Óssa Major i l'Óssa Menor


Segons el mite grec, Zeus, pare dels déus de l'Olimp, va topar amb una bella nimfa caçadora que vivia en els boscos d'Arcàdia, Cal·listo. Zeus va seduir a la nimfa, fent que aquesta s'enamorés d'ell, i van engendrar un fill batejar Arkas. Hera, estava tant gelosa de Cal·listo, que per castigar als dos amants la va convertir en un ós. 
Anys més tard, Arkas, que també era caçador, es va topar amb un ós al bosc. Ell, en no reconèixer-la, va voler caçar-la, però quan estava a punt de disparar-li una fletxa Zeus va aparèixer, per impedir i explicar-li la veritat sobre la seva mare. 
Zeus, preocupat perquè a Cal·listo no l'hi passés res, la va prendre de la cua i la va llençar al cel, convertint-la en la constel·lació de l'Óssa Major. I ja que no volia que es quedés vaguejant pel cel solitàriament, també va convertir a Arkas en ós, al costat de la seva mare. Essent així l'aparició de l'Óssa Menor. 
Però Hera no estava conforme. Després de tot, amb Cal·listo donant voltes pel cel eternament, Zeus podia veure el seu amor quan volgués. Així que la deesa va cridar al seu germà, Posidó, i va fer que prohibís els óssos celestes s'acostessin als seus dominis. És per això que l'Óssa Major i l'Óssa Menor mai són visibles a la latitud de Grècia. 



Alba Riera
1r batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt curiós aquest mite. M'ha impressionat la història de com Cal·listo i Arkas passen a formar de la que avui coneixem, com a Óssa Major i Óssa Menor. Mai ho hauria dit! Al mite també podem veure la gelosia que sent Hera per la nimfa i el seu fill conjunt amb Zeus, el seu marit. Bona feina!
Berta Dong Reixach ha dit…
Jo havia sentit això de l'ossa major i menor, però no s'havia d'on venia tota aquesta història.
També m'ha sorprès quan has dit que a Grècia no es poden veure, ho he trobat molt curiós.
I una altre vegada podem veure un acte de gelosia!
Molt bona entrada!
Júlia Sabat ha dit…
L'estrella polar (Polaris) és la més brillant de l'osa menor i sempre està cap al nord.
És curiós que a cada lloc s'expliqui una versió diferent, però aquesta és la que jo havia sentit algun cop.
és molt interessant, bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
Una entrada molt interessant! Només voldria afegir que Cal·listo, a part de ser una constel·lació, forma part d'uns dels 67 satèl·lits naturals que giren al voltant de Júpier. Com tots ja sabem, Júpiter és la representació de Zeus.
Bruna Villegas ha dit…

Deixa'm afegir que Cal•listo no és l'única dona la qual Zeus va transformar en constel•lació, sinó que Europa, princesa de Fenícia, també en simbolitza una: el brau (taure). Bona feina!
Ara que mi fixo quasi tots els aspectes naturals els grecs, per representar-los s'inventen aquestes històries que molt sovint involucren nimfes. Això no va canviar fins la aparició dels primers filòsofs grecs. Tot i així una explicació molt imaginativa de com les constel·lacions són com les veiem actualment. Molt bona entrada !
Sempre havia sentit parlar d'aquesta constel·lació, però no sabia que hi havia aquest mite al darrere. Tot i que ser infidel a una persona no és correcte, el resultat en aquesta cas ha estat "positiu" perquè es va crear una constel·lació molt maca. Bona feina!
Fernanda Paredes ha dit…
Havia sentit que aquestes dues constel·lacions tenien uns quants mites enrere,
però mai n'havia sentit ni llegit cap. M'agradat molt la manera en que l'has explicat, d'una manera abreujada però complerta. Bona feina!
Jana Casacuberta ha dit…
Com podem observar, Hera, com a gairebé tots els mites, apareix com a antagonista posant pegues entre l'amor de Zeus i la nimfa. Un mite molt curiós i interessant!
La constel·lació de l'Ossa Major ha rebut diferents noms al llarg de la historia en relació a com era vista aquesta. Per exemple: Els Àrabs hi veien una caravana, els indis de l'Amèrica del Nord un cullerot.

Molt interessant!

Anna Canadell ha dit…
He tobat que és una entrada molt interessant, ja que havia sentit a parlar molt d'aquesta constel·lació, peró no en coneixia la història d'on provenia. En el mite podem observar un acte de gelosia per part D'Hera cap a la ninfa i Zeus. Molt bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES