31 d’octubre del 2018

EL MITE DE PROMETEU


Caos, tal i com ens mostra el poeta Hesíode, és la primera manifestació que hi ha a l'univers. Es tracta d'un espai infinit i envoltat d'una foscor molt densa. D'aquest element en van sorgir d'altres com: Urà (Cel), unit amb Gea (Terra) i junts engendren a tres Ciclops, dotze Titans i tres Hecatonquirs.

Un d'aquests dotze Titans era Prometeu, i era considerat el creador de la pròpia espècie humana, la qual va crear mitjançant l'argila. Prometeu estimava als humans, era considerat per tots un filantrop. 

Un dia, després d'un sacrifici Prometeu havia de repartir el bou en dos parts; una de les quals es quedaria Zeus i l'altre restant seria destinada als humans. Prometeu però, va dividir el bou de tal manera que en un costat hi va posar els òrgans i la carn de l'animal tapats amb la pell del mateix, i en l'altre hi va col·locar els ossos coberts de la grassa del bou. Tot seguit, va fer escollir a Zeus la seva part, i aquest com era d'esperar, va escollir la segona. Quan el Deu es va adonar de l'engany, es va enfadar tan que va castigar als humans robant-lis el foc. Prometeu, enrabiat decidí recuperar el foc del carro del Sol i entregar-lo novament als humans. Zeus quan s'enterà de la doble traïció per part de Prometeu, el castigà encadenant-lo amb unes cadenes de bronze al Caucas.

Allà, cada dia venia una àguila i, de manera ferotge es menjava el seu fetge. Per contra, a la nit l'òrgan es regenerava per poder tornar a ser menjat l'endemà. 

La venjança però, no va acabar a aquí. Zeus ordenà a Hefest que fabriqués una estàtua d'una dona preciosa però sobretot amb defectes, com per exemple; la curiositat. Llavors el Deu la convertí en la primera dona humana, i l'anomenà Pandora. Totes les divinitats li van atorgar regals i qualitats. Zeus la va destinar com a càstig de l'espècie humana, ja que havia estat mollejada a la imatge de les deesses mortals. Per tan, podem dir que Pandora va ser el regal que les divinitats van donar als humans per la seva pròpia desgràcia. 














El turment de Prometeu, Paul Rubens         



Judith Rodríguez 
1r Batx

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Una història molt interessant. Quin acte més cruel el de Zeus enviant a Prometeu al Caucas i encadenant-lo perquè cada matí una àguila se li mengés el fetge. I només per destinar la millor part del bou als humans! Bona feina

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Molt interessant!
Aquest mite té molta importancia per la societat grega ja que Prometeu simbolitzava pels antics grecs la llibertat de les opressións que els déus imposaven.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Com sempre Zeus venjant-se d'algú. Aquest mite però, crec que ens mostra una de les venjances més cruels per part del déu perquè el fet que cada dia una àguila se li mengés el fetge i es tornés a regenerar, deu ser molt dolorós. Bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

És molt curiós que per ensenyar valors a la població s'utilitzessin mites com aquest, a més a més veient la cruel venjança que explica aquesta història. Però és cert que dels errors dels altres se'n aprèn. Bona feina!

Marco Peña ha dit...

He buscat informació sobre Pandora i he trobat que apart de Zeus més deus van ordenar que tingues més qualitats, un exemple Afrodita que va manar que li atribueixin la sensualitat. Bona entrada!

Fernanda Paredes ha dit...

M'agradat molt Judit! Aquest mite ja el coneixia, hem de dir que Prometeu era un dels titants que més vetllava pels humans, per això mateix el deien "l'amic dels homes. Esta molt ben redactat, bon treball!

Bruna Villegas ha dit...

Tal com diu l'entrada, Pandora té defectes com ara la curiositat. Gràcies a aquest mite, podem veure l'origen de dos fets actuals. En primer lloc, vull afegir que el mite de Prometeu podria ser l'origen del qual s'atorga la curiositat a les dones com una cosa dolenta. En segon lloc, també podem veure l'origen de l'expressió "Obrir la caixa de Pandora" la qual es fa servir per referir-se al conjunt de problemes o mals que una forma determinada d'actuar pot provocar. Bona feina, Judith!

Anna Canadell ha dit...

Una entrada molt interessant!, un dels fets que m'ha sorprés més a sigut el dolorós cástig imposat a Prometeu per venjança per haver enviat la part més bona de la carn els humans, trobo que és molt cruel de par de Zeus. Bona feina !

Berta Dong Reixach ha dit...

Una entrada molt maca!
No s'havia que Prometeu havia creat els humans mitjançant l'argila, és molt curiós. Opino des de el meu punt de vista trobo que el càstig que li van posar a Prometeu era molt fort i bastant dolorós a la vegada. Per últim els humans no tenien cap culpa de la traïció!

Unknown ha dit...

molbé cuca!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts