30 d’octubre de 2018

EL SETGE DE JERUSALEM

A l'any DC 66, es va produir una revolta a  la província de Judea, reclamant l'alliberament d'aquesta, contra l'autoritat de l'imperi Romà.Aquesta revolta va portar a una guerra entre jueus i romans que va durar des de l'any de la revolta: 66 fins al 73. Un dels moments més importants d'aquesta guerra va ser precisament, el setge de Jerusalem que ara explicaré.

El qui primer va intentar sufocar la revolta va ser Cesti Gal i fracassà a la batalla de Bethoron. L'emperador Neró, per acabar amb la revolta, va recorre a el general Vespasià, que va organitzar quatre legions romanes : Legió V Macedònica, Legió XII Fulminata,Legió XV Apollinaris i la Legió X Fretensis.Uns 60.000 homes en total. Per arribar a Jerusalem van necessitar 4 anys. Però heus aquí que l'any abans de començar el setge, (69) Vespasià, va ser nomenat emperador de Roma. I per tant ara li tocava encarregar-se del setge, al seu fill Titus.

El Setge

Titus i els seus homes van arribar ràpidament, als voltants de la ciutat i van acampar-hi. El setge va començar amb una ofensiva inicial que després de 20 dies de lluita, va aconseguir només la muralla exterior i la segona muralla, la qual fou re-capturada de una contra-ofensiva dels jueus. 

Llavors per aconseguir la victòria, Titus va ordenar construir unes torres de setge molt útils per assaltar muralles. Tot i que gràcies, a un gran pla dels jueus aquesta idea va fracassar. El pla jueu, consistia en construir uns túnels per sota de la torre i posteriorment cremar-los per així que el foc arribés a la torre de setge i poder acabar amb ella.

És en aquest moment quan Titus, va ordenar construir un
mur al voltant de la ciutat per així que les provisions no arribessin a la ciutat als pocs mesos la gent de Jerusalem s'anava morint de fam.

Al cap de no gaire un atac sorpresa a l'últim bastió de la ciutat, (la part alta)
va acabar amb la resistència de Jerusalem. Finalment la batalla va acabar al 8 de Setembre, però l'horror no es va aturar pas, ja que van saquejar tota la ciutat i el més greu de tot, 
van incendiar el temple de Jerusalem. Aquí s'amplia la informació exposada.

Conclusió

Part important dels diners del saqueig, van ser destinats a la construcció del coliseu a Roma.
La guerra va  acabar amb la captura de Massada l'any (73).
El dia de la caiguda de Jerusalem encara es recorda a la cultura jueva.
                      Setge de Jerusalem any 70
Us convido a veure aquest vídeo sobre el setge representat per playmobil (clicks),el qual ajuda molt a entendre tot el procés de la batalla.


Martí Grau  
1r Batx

2 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

És impactant com en aquell temps ja tenien la intel·ligència necessària per idear totes aquestes estratègies de guerra. Encara que els enforntaments dels i les batalles siguin difícils d'explicar, s'ha entès. Bona feina.

Marco Peña ha dit...

Els jueus tot i ser menys van aguantar bastants díes, i si no hagues succeit aquest saqueix avui en dia no tindriem una estructura com es el coliseu romà.
Bona feina