COM VESTIEN ELS ROMANS

A l'antiga Roma, com ja sabem, hi havia vàries classes socials diferenciades, podem observar la diferencia entre les classes en molts aspectes de com vivien però també ho podem veure en la forma que tenien de vestir i el seu aspecte físic com els cabells, pentinats d'una manera o altre. Es feien diferències entre classes i també entre sexes. Les diferències més notables les trobem entre els esclaus i la resta de ciutadans, tot seguit les explico: 
Els vestits dels ciutadans eren fets de roba de lli o llana fina, en molts casos tenyits per donar colors més vius a les seves robes. 

VESTIMENTA:
Els vestits de les dones, llargs fins als peus, se´ls anomenava togues. A més, normalment portaven teles fines i de colors vius per sobre anomenades stoles. Sempre portaven gairebé tot el cos cobert per les robes. Si anaven a alguna cerimònia es posaven un mantell que els cobria les espatlles i el cap si volien anomenat palla. Sota aquestes teles portaven una peça anomenada strophium que els servia per aguantar els pits. 
Vestimenta de les dones riques

 
















Els homes en canvi, podien portar les mateixes túniques amb la diferència que podien escollir si les volien curtes o llargues fins els peus. Hi havia varietat de togues depenent de la persona que les dugués, aquest quatre tipus eren:
- la toga pura 
- la toga praetexta
- la toga picta
- la toga candida
També podien portar una tela per sobre envoltant-los el cos o bé una capa lligada al coll. De roba interior portaven uns calçotets que anomenaven subligaculum
Vestimenta dels homes rics



















Pel que fa als esclaus, també duien robes de llana però  i de mala qualitat, sense haver sigut tractada. Els vestits dels homes eren sempre curts i cenyits de la cintura mentre que els de les dones sempre eren llargs fins els peus. Com és d'imaginar portaven els cabells mal arreglats i se'ls tallaven quan tenien ocasió, que no era massa sovint. 

































PENTINATS: Pel què fa als pentinats les dones joves podien portar trenes lligades al cap fent-se diferents recollits mentre que les dones més grans portaven pentinats molt elaborats que els feien les perruqueres d'aquella època, anomenades ornatrix. Els homes, en canvi, els joves podien dur el cabell llarg si ho preferien però els grans el portaven molt curt o rapat del tot. El bigoti i la barba també ho portaven sempre ben arreglat, és a dir, anaven afaitats. 

Com és d'imaginar, els esclaus no tenien el luxe de poder tenir un perruquer i per tant portaven el cabell sense pentinats i se'ls tallaven i els homes s'afaitaven a la mínima oportunitat que tenien. 

CALÇAT:
Per acabar de parlar de com vestien, parlarem de les sabates. En tenien diverses depenent de l'ocasió com ara: calcei, amb varietats dins aquest grup, els socci i els solae


Amb el següent vídeo,  veureu com era la forma de vestir d'aquell moment amb la roba que més s'hi assemblaria avui en dia: 


   
Paula Vinci
1r Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
És molt curiosa la manera en que vestien en aquella època, encara que malauradament les diferències de la classe social en que estaves et condicionava la teva manera de vestir, les qualitats de la roba i el no tenir el privilegi de poder tallar-te el cabell quan ho necessites. Bona feina!
Anònim ha dit…
Una manera interessant de vestir la d'aquella època. Tot i que els homes tenien més possibilitats que les dones. Una llàstima que grups de classes socials més baixes tinguessin una qualitat de vida tan baixa, i que ni tan sols es poguessin tallar els cabells, excepte algunes ocasions. Bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
Una entrada molt interessant! Però no acabo d'entendre la seva manera de fer respecte els pentinats; per què els nois joves portaven el cabell llarg, i en canvi els homes grans el portaven ben curt? Que a cas significava alguna cosa?
M'ha sorprès molt aquesta entrada ja que com ha dit en David, en aquella època els homes tenien moltes més posibilitats que les dones (fet que a dia d'avui encara trobem que passa). Per altra banda, m'ha sorprès molt el tema de la Toga ja que era una peça que arribava a mesurar fins 4,60 metres d'amplària i 2,75 metres d'alçada.


És increïble que depenent de la teva classe social, hagis d'anar vestit d'una manera o d'una altra o t'hagis de fer un pentinat o un altre. Tot i que actualment no és així, és una mica semblant el fet de les marques, perquè la gent més rica normalment porta marques més luxoses que els que no tenen tants diners. Bona feina!
Anna Canadell ha dit…
Un altre fet on podem observar la diferencia de classes socials entre la vida de la gent adinerada i de la gent més pobre, he trobat molt curiosa la forma que tenien de vestir i no m'ha agradat gaire el fet que els homes pobres no es poguessin tallar el cabell quan ho necessitaven. Una entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES