9 de novembre del 2016

NIKÉ, DEESSA DE LA VICTÒRIA

Escultura de la deessa al museu Louvre
Coneguda com a Nice o Niké (o com a Victòria), la deesa tenia el poder de córrer i volar a gran velocitat, per això se la representa amb unes ales, també era portadora de la bona sort. És una les deesses més antigues de tota la mitologia.

El cert és que Niké sempre acostuma a estar associada a algun altre déu, per això normalment es presenta com una figura petita (com l'he descrit abans) de la mà d'alguna altra divinitat més important com Zeus o Atena, ja que aquests dos personatges no acostumaven a perdre mai.

Alguns diuen que es filla del Tità Pal·lant i d'altres creuen que ho és de l'Oceànide Estix, tenia 3 germans Zel, Cratos i Bia, amb els que mantenia una gran rivalitat. El mite explica que Niké va passar els primers anys de la seva vida entre els mortals, però que al conèixer el crim, l'odi i la maldat dels humans va decidir tornar a l'Olimp. Niké va ajudar a Zeus a guanyar una batalla i per això aquest es va proclamar "rei de tots els Déus" i com a recompensa va posar als 3 germans i a Niké de guàrdies seus per tenir-los sempre al costat i poder-los cuidar.

Niké a l'actualitat
Actualment l'escultura de la deessa està al museu Louvre de París. El que molta gent no sap es que de Niké en trobem algunes coses en l'actualitat i el dia a dia:
Logotip de la marca Nike


La tant famosíssima marca de roba i calçat esportiu Nike etsà inspirada en la deessa de la victòria, el poder, la velocitat...
Ja que és una marca esportiva en la que et volen dir metafòricament que tindràs els poders de Niké així que el creador la va nombrar així.

Temple a l'Acròpolis d'Atenes

Vinyet Vila
4t ESO
L'anomenen Temple d'Atena Niké i commemora la victòria sobre els perses en una batalla.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant la teva entrada Vinyet! Mai m'hauria pogut imaginar que la marca Nike tingués com a referència pel seu nom a aquesta deesa que té ja una mica de relació amb l'esport!

Angie Pérez ha dit...

Cada dia aprenem més de les nostres arrels, i m'encanta saber que fins i tot avui dia estem envoltats per missatges de la mitologia. Qui havia de dir que Nike és un d'ells.

Mireia Recuero Solà ha dit...

Una entrada relament interessant! De fet, a partir d'aquests mites i deeses de l'antiga grècia podem comprovar com la cultura clàssica està present en la vida quotidiana com és el cas que ens has mostrat de la marca esportiva Nike.

Miquel ha dit...

Els grecs semblaven tenir una regió per cada déu, gairebé. El temple d'Atnea Nike és molt a prop d'un altre temple que es diu Parthenon, dedicat a la deesa Atnea!

Martina Vilar ha dit...

Ara ja sabem d'on ve aquest nom! Una entrada molt interessant Vinyet!

Unknown ha dit...

Podem veure com els nostres fonaments clàssics es mostren en el que no ens esperem. Un bon exemple son les bambes Nike, com molt bé has explicat, que, al cap i a la fi, volen deixar clar als seus competidors comercials que, amb aquestes bambes, t'emportaràs la victòria. Una entrada molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

Mai hagués pensat que la famosa marca Nike tingués aquest origen. Aquest és un clar exemple de la nostra contínua utilització de noms de la mitologia de l'antiga grècia. Bona feina!

Karina Szabo ha dit...

Una entrada molt interessant, ja que molt poca gent sap l'origen de la famosa marca Nike. Molt bona inspiració per triar un nom per una marca de roba i accessoris esportius. Niké, tot i ser poc coneguda, té la mateixa importància que tots els altres déus, ja que va ajudar al seu pare a guanyar una batalla i és portadora de bona sort. Molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts