14 de novembre del 2016

HARPASTUM, L'ESPORT MÉS SEMBLANT AL FUTBOL

Harpastum era conegut com el "Joc de la Pilota Petita". Es jugava amb una pilota petita, comparable amb la mida i la solidesa d'una pilota de tennis. L'origen d'aquest esport es basa amb un joc grec anomenat phaininda, en què es necessitava velocitat, agilitat i resistència física per poder-lo practicar. Aquest esport, es jugava sobre terra o herba, però mai en un estadi perquè en un principi, quan es jugava en recintes esportius amb espectadors, aquests prenien mal a causa dels forts cops de pilota o fins i tot perquè alguns cops els mateixos espectadors havien arribat a caure al camp. El terreny de joc era rectangular, i la seva mida era bastant semblant a la d'un camp d'hoquei patins.

Les regles de joc, poc conegudes, semblen ser que tenen una important relació amb el rugbi i el futbol americà. Aquest esport era un joc d'equip i el nombre de jugadors era variable.

Moments de joc de l'harpastum

L'harpastum era un esport molt conegut a l'Antiga Roma, i per això hi havia molta gent que s'animava a practicar-lo. Un fet curiós d'aquest esport, és que no només hi jugaven homes, sinó que també hi havia dones que el practicaven tal i com mostren algunes obres d'art on es veu reflectit aquest fet d'una manera clara.

Tot i que va ser un esport que va ser famós durant l'època de l'Antiga Roma, fonamentalment els qui practicaven més aquest esport eren els reclutes i els legionaris romans, perquè els motivava i entretenia. Juli Cèsar va ser un gran fanàtic d'aquest esport, sobretot per la raó anterior de motivació dels seus guerrers.


Ferran Gil
4t ESO

6 comentaris:

Martina Vilar ha dit...

No ho sabia que els romans juguessin un esport semblant el futbol. A més més no havia vist mai com els romans hi jugaven. Un article interessant Ferran!!

Unknown ha dit...

Quina entrada més interessant!
No sabia que es practicava un esport semblant el futbol americà i el rugbi, el videoclip està molt bé.
Bona entrada.

Miquel ha dit...

L'harpastum també es feia servir com a mètode d'entrenament dels soldats. Us imagineu jugar a futbol per a preparar-te per anar a una guerra?

Angie Pérez ha dit...

Molt interessant, com sempre, aprendre de les nostres arrels. El futbol, per exemple, un esport que m'estimo molt i que avui podem tenir gràcies als romans.

Eva Bujons Cudinach ha dit...

I una cosa més que ja podem dir que forma part del nostre dia a dia i molts giren el voltant d'això, ens ve d'ells. Que divertit Miquel, no ho sabia això que utilitzaven l'harpastum com a mètode d'entrenament pels soldats, i sincerament no puc imaginar com es podien entrenar per anar a una guerra jugant a futbol.

Mercè Vila Vlanetí ha dit...

Molt bona entrada! No en tenia ni idea que el futbol d’avui en dia venia dels romans i a sobre es feia servir per entranar a soldats! Hi ha alguna curositat més? És molt interessant!
Moltes gràcies i enhorabona.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts