28 de novembre del 2016

PARIS

En la mitologia grega, París era un príncep troià fill del rei Príam i de la seva dona Hècuba.

Quan la reina  Hècuba estava embarassada va somiar que donava llum a una torxa que incendiaria tota la ciutat. El germanastre de Paris, Èsac, posseïa un do d'interpretar somnis i va aconsellar que quan nasqués l'abandonessin. Així va ser, Príam pare de la criatura va ordenar al seu criat Agelau que abandonés el petit a la muntanya Ida. 
Uns pastors el van troba i el van anomenar Alexandre (que volia dir "home protegit"). Aquest el van criar com si fos el seu fill, va créixer dotat amb una bellesa i un gran talent per tocar la lira.
Alejandro (Paris)
El judici de Paris:
Zeus va organitzar un banquet de boda quan Eris (la deessa de la discòrdia) va llençar una poma daurada que anava dirigida a la deessa més bonica. La poma va quedar entre Hera, Afrodita i Atena. 
Zeus no es va atrevir a intervenir i va decidir que un mortal decidís quina de les tres deesses era la més bella. El mortal va ser Paris, cada deessa va intentar subornar-lo oferint diferents favors, Paris va triar Afrodita el qual li va oferir l'amor de la mortal més bella.
El judici de Paris, Rubens
El rapte d'Helena:
Paris va sortir en busca de la mortal més bella; Helena, esposa de Menelau i filla de Zeus i de Leda.
Va arribar al Peloponès (una península del sud de Grècia) acompanyat d'Enees i allà Menelau els va acollir i els va presentar Helena, encarregant-li que atengués als seus hostes mentre assistia als funerals de Catreu. Quan Menelau va tindre que emprendre el viatge a Creta Paris va aprofitar l'ocasió per enamorar Helena. 
Aquesta va abandonar la seva filla de nou anys, Hermíone i simulant el seu rapte va fugir amb el seu amant.
Quan Menelau va rebre la notícia es va posar en contacte amb els seu germà, Agamemnon i els monarques grecs que li havien promès ajuda. Juntament amb Odisseu va viatjar fins a Troia per obligar els Troians a alliberar Helena, sense aconseguir-ho. De manera que els grecs van preparar un gran exèrcit i van partir cap a Troia on va començar un setge que va durar deu anys.  
Paris i Helena
Mort de Paris:
Això va provocar la guerra de Troia i Grècia. Durant el conflicte va ser protegir per la deessa Afrodita fins que finalment Filoctetes va llançar una fletxa enverinada que li va travessar l'engonal i va causar la seva mort.

Aquí us deixo un enllaç per més informació.

Salima Boudour
4t ESO

3 comentaris:

Martina Vilar ha dit...

Una mitologia molt maca!! M'ha agradat molt Salima.

Anònim ha dit...

No sabia que Paris tenia una estreta relació amb el mite del rapte d'Helena, m'ha agradat molt. Molt bona entrada, i esperem amb candeletes un mite més!

Unknown ha dit...

m'ha semblat molt interessant aquesta entrada pero el que no he entes es que els seus pares li van abandona. quan aquell home li va criar paris sabia quin esren el seus pares o no?

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts