29 de novembre de 2016

LA LLETRA Ñ EN LLATÍ

En català fem servir el dígraf "ny" per simbolitzar el so ɲ/, en castellà es fa servir la lletra "ñ", i el dígraf "gn" en françès i italià. Tant en català com en françès com en italià s'usen dígrafs amb lletres ja existents per formar un nou so, però en castellà s'ha adoptat un nou símbol, la "n" amb una petita línia curva al damunt.


D'on ve, però, aquesta lletra?

En llatí, hi havia paraules que duien una doble "n",com Hispanna. Els llatins tenien el costum d'abreviar paraules o terminacions per tal d'ocupar menys espai ja que els pergamins eren fets amb pell d'animal i resultava certament car fer tot un llibre. Un exemple d'abreviatures era que escrivien un 9 al final d'una paraula per representar la terminació "orum" o "eorum", i amb la doble "n" van fer més o menys al mateix, en van muntar una sobre l'altra.Amb el temps, en castellà la "n" de dalt va derivar a una simple titlla "ñ" i es va convertir en el símbol del so ɲ/.
També altres combinacions de lletres van derivar a la "ñ", 
com "seniorem" (señor), "vineam" (viña) o "ligna" (leña).


Miquel Aragonès
1 Batx

5 comentaris:

Eva Bujons Cudinach ha dit...

Molt bona entrada Miquel! Primer la H i ara la Ñ, tot i que en català no l'utilitzem, el que m'ha sorprès més ha estat el que abans aquest estrany guionet era una altra N petita, tot i que si ens ho parem a pensar i hi posem una mica d'imaginació podem pensar que a l'escriure ràpidament s'ha quedat com està ara.

Ferran Gil ha dit...

Quina evolució més estranya i sorprenent que tenen les lletres, i la ñ es veu que n'és un exemple clar. Seria molt interessant poder saber si totes les lletres llatines tenen aquests origen, històries i evolucions tan sorprenents com la lletra que ens has explicat!

Vinyet Vila ha dit...

Una entrada molt interessant! No m'imaginava pas que la titlla de la ñ vingués d'una n... I el vídeo també molt interessant!

emma osei ha dit...

quina entrada mes curious mai havia pensant de on prevenia aquest lletra

Martina Vilar ha dit...

M'agrada molt saber com evolucionen les lletres. El video super interessant!!