11 de novembre del 2016

LA CIUTAT ROMANA

Sempre m'ha fascinat amb quina rigorositat els romans construïen les seves ciutats. Així doncs avui fem un viatge en el temps per descobrir com construïen en l'època imperial.

Disseny d'una ciutat romana: Com que moltes de les ciutats romanes eren de nova planta, podien ser dissenyades des d'un principi.

L'urbanisme romà seguia un model determinat que era originari de les cultures grega i etrusca. Aquest model era anomenat planta Hipodàmica ja que fou inventat per un dels pares de l'urbanisme anomenat Hipòdam de Milet.
Les ciutats romanes constaven de dos carrers principals que eren el DECUMANUS MAXIMUS que traçava la ciutat d'est a oest i el CARDO MAXIMUS que la traçava de nord a sud.
Un altre punt que cal destacar és l'anomenat FÒRUM que es trobava al centre de la ciutat que normalment coincidia amb el punt on es creuaven perpendicularment els dos carrers principals.


Les ciutats romanes estaven envoltades de muralles reforçades normalment per torres de vigilància. Constaven de quatre portes una per cada extrem dels dos carrers principals.

Serveis i activitats d'oci d'una ciutat romana:

Les ciutats romanes oferien molts serveis i activitats dedicades a l'oci.

Servei termal: (términos) Les termes romanes van ser una institució fonamental sobre tot en l'època imperial. Estaven obertes des de mig matí tot i que normalment la majoria de gent hi acostumava anar a la tarda.
Gairebé sempre estaven separades la part dels homes i la de les dones. En el cas contrari hi havia uns horaris determinats de manera que no coincidicin.
L'entrada a les termes tenia un cost molt baix, per tant hi podia accedir gent de classes socials molt diverses.


La primera sala del recorregut era l'anomenada sala aspodyterium que era el més similar a un vestidor on hi havia un esclau que vigilava i a qui sel pagava pel servei.

Seguidament molts dels ciutadants anaven a la palestra que era un pati on es podia practicar activitats físiques.

Per acabar trobàvem la sales de banys on començaves per banys freds i progressivament els banys cada cop eren més calents.

Hi havia altres sales secundàries com per exemple les latrines i la sala de massatges.

 

Amfiteatre romà: (amphitheatrum) En l'amfiteatre romà s'oferien espectacles violents que servien d'entreteniment per els ciutadans. Els amfiteatres es dividien en tres parts

-El soterrani: (fossae) Era on hi havia els departaments pels lluitadors i les gàbies per les bèsties.
-La pista: (arena) A la pista era on es realitzaven els combats.
-Les grades: (cauea) Era on s'asseien els ciutadans que estaven separats segons la seva posició social.


Teatre romà: (theatrum) El teatre romà era un teatre semicircular de pedra inspirat en el teatre grec.

Es dividia en quatre parts:
-Graderia: La graderia (cauea) tenia una forma semicircular i era on s'asseia la gent. Estava composada de tal manera que des de qualsevol punt del teatre podies sentir el text perfectament.
 
-Escenari: (proscaenium) Era l'espai d'interpretació de l'obra.

-Orchestra: (l'orchestra) tenia forma semicircular i era on se situaven els espectadors més importants.

-Fons de pedra: (frons scaenae) perquè el teatre quedés completament tancat hi havia un fons de pedra darrera l'escenari que servia de decorat.


Basílica romana: (basilica) La basílica romana era el lloc on s'hi tractaven les qüestions financeres i on es realitzava la administració judicial.
 
                                               (ruines de la basílica de Maxenci)

Circ romà: (circus) El circ romà és l'anomenat hipòdrom grec adaptat a l'època romana.
Era un espai dedicat a les curses de carros o quàdrigues. Per aquesta raó tenia una forma allargada, rectangular i amb els costats menors corbats.

A l'interior del establiment trobàvem la pista que estava dividida per una
 spina allargada al centre.A cada extrem de la spina hi havia unes columnes que limitaven la meta.
Al voltant de la pista trobàvem les graderies i el pòdium que era una zona reservada per a la família imperial i els ciutadans més privilegiats.
 
Xavier Roura
4t ESO 

5 comentaris:

Martina Vilar ha dit...

Molt bona feina Xevi!! Aquest article m'ha semblat molt interessant!! Hi havia algunes coses que no sabia sobre la ciutat romana!!

Anònim ha dit...

Realment és un article molt productiu i interessant. Les organitzacions de les ciutats semblen ser perfectes i només hi havia els edificis necessaris, no com ara que construïm aeroports i estacions de trens en llocs que no en necessitem. Molt bon article Xevi, et felicito tal com fas tu als nostres articles!

Unknown ha dit...

M'has sorprès molt Xevi!
Penso que t'hi has esforçat molt en fer aquesta entrada, però finalment has obtingut un treball molt ben fet.
Felicitats!

Miquel ha dit...

Bona entrada! Sabies que les basíliques són inspirades en les sales d’audiència dels reis Ptolemeus? arquitectónicament parlant.

Unknown ha dit...

es molt interessant aquet entrada i he apres moltes que no sabia com el disseny d'una cuitat romana

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts