2 de novembre del 2016

A QUÈ JUGAVEN ELS NENS DE L'ANTIGA ROMA?

Als nens els agrada molt jugar i sigui actualment o fa centenars d'anys tots juguem a uns jocs o uns altres. Ara els nens juguen als parcs o amb les noves tecnologies, però a què jugaven els nens de l'antiga Roma? Amb què jugaven? On?
Actualment hi ha diferents joguines per a cada edat, a Roma era exactament igual. Els nens romans passaven moltes hores dels dies jugant, ja que pels romans, com nosaltres, jugar era una cosa molt natural per passar unes quantes hores. La veritat és que nosaltres també hem heretat alguns jocs seus, tot i que hi hem fet petits canvis. Els nens romans jugaven a qualsevol lloc, a casa, al fòrum o bé al carrer, ja que tenien un molt bon clima per jugar a fora.
Aquests són dos jocs típics que jugaven:
  • Tabvla Ivsoria: És com el nostre tres en ratlla, un joc que tots hem jugat, l'objectiu és alinear tres fitxes en una taula, ells però, jugaven a un tres amb ratlla circular, ho sabem perquè s'han trobat diferents taules del joc gravades en pedres de marbre.
Taula de Tabvla Ivsoria
  • Alea: Aquest joc es tracta de tirar dos daus, el participant que treu el número més alt guanya. Quan ja se sap el guanyador del joc, es dia una famosa frase d'en Juli Cèsar "Alea iacta est" que significa "la sort s'ha triat". 
                                                     Alea

A part d'aquests diferents jocs, també jugaven a moltes altres coses, en aquella època als nens i nenes també els hi agradava jugar a fet i amagar, a jocs amb pilotes. Actualment ens han arribat relats de l'Antiga Roma on ens expliquen que els nens més trapelles els hi agradava molt fer bromes, com per exemple enganxar monedes a terra.


A les nenes jugaven a nines tot i que en tenien molt poques, les seves nines estaven fetes de fusta o de fang, fins hi tot n'hi havia alguna que estava articulada, aquestes nines solien imitar el cos d'una noia quan està a punt de casar-se, era un model per les nenes, ja que era com elles volien ser. A part de jugar amb nines també jugaven a les cuinetes, amb petits vaixells i atuells que estaven fets de fusta o fang.


Els nens moltes vegades jugaven a ser soldats, imitaven els adults i s'entrenaven per lluitar, es construïen les seves pròpies espases amb fusta. També jugaven a les nous, les nous són el que actualment en diem bales. Quan els nens ja no jugaven amb les nous, era com un petit "símbol" del fet que arribava la seva adolescència.




Eva Bujons
1r Batx

6 comentaris:

Anònim ha dit...

És una entrada realment original. M'ha semblat molt curiós que els daus ja fossin un element dels jocs de taula a la seva època, em pensava que el dau era més actual.

Unknown ha dit...

Una entrada molt interessant! Ja des de fa tant temps hi ha la idea de les nenes amb les nines i els nens amb soldats...

Martina Vilar ha dit...

Molt bona entrada Eva! No ho sabia que feien aquestes bromes, això d'enganxar les monedes a terra és la típica broma que hi ha actualment.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada!
No sabia que en aquella època jugaven el tres en ratlla i que avui en dia encara estigui en peu.

Mireia Recuero Solà ha dit...

Molt bona entrada Eva! M'ha sorprès molt el fet que a l'Antiga Roma, una època que la majoria de vegades ens sembla molt llunyana, ja es jugava a molts jocs que avui en dia encara perduren com és el cas del tres en ralla o els daus. És més, ja podem observar des d'aquella època els rols marcats entre els jocs de nens i de nenes.

Eva Bujons Cudinach ha dit...

Sí, com podem veure els jocs és una de les coses que on podem veure que les diferències entre gèneres està més marcada, no creieu? Els nens jugaven amb soldats que en realitat és el que als 16 o 17 anys els hi tocava fer, en canvi les nenes amb nines i jugant amb coses de casa. Com veiem tots intenten imitar el que fan els adults del seu mateix sexe.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts